Valkoinen oleanteri

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Valkoinen oleanteri
White Oleander
Alkuperäisteos
Kirjailija Janet Fitch
Kieli englanti
Suomennos
Suomentaja Kaisa Luntinen
Kustantaja WSOY
Julkaistu 2001
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 436
ISBN 951-0-24315-9
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Valkoinen oleanteri (engl. White Oleander)[1] on yhdysvaltalaisen Janet Fitchin kirjoittama romaani. Teos on ilmestynyt suomeksi Kaisa Luntisen kääntämänä, WSOYn kustantamana 2001.[1] Kirja kertoo teini-ikäisen Astrid Magnussenin surullisesta lapsuudesta ja kipeistä kasvuvaiheista. Kirja valittiin The Oprah Winfrey Shown kirjakerhoon toukokuussa 1999.

Juonikuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Astrid Magnussen asuu kahdestaan äitinsä Ingrid Magnussenin kanssa Los Angelesissa. Ingrid on taiteilija, joka elää täysin omassa maailmassansa. Hänellä on omat sääntönsä, joita hän yrittää Astridillekin opettaa. Hän ei ole ikinä kokenut kuuluvansa mihinkään eikä halua elää niin kuin muut. Ingrid kuitenkin rakastuu ja on valmis luopumaan kaikista periaatteistaan miehen takia. Suhde ei kuitenkaan kestä, ja lopulta katkeroitunut Ingrid tappaa miehen.

Ingrid joutuu vankilaan ja Astrid aloittaa matkalaukkuelämän kasvatuskodista toiseen. Hän ikävöi äitiänsä ja yrittää turruttaa itsensä niin lääkkeillä, seksillä, rahalla kuin huumeillakin. Vuosien varrella hän joutuu ampumisen uhriksi, kärsii nälänhädästä ja näkee toinen toistaan epäonnistuneempia ihmissuhteita. Ainut pysyvä elementti hänen repaleisessa elämässänsä on Ingrid, jonka kirjeet ja elämänohjeet seuraavat häntä läpi teinivuosien.

Kirjan teemat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirja kerrotaan Astridin näkökulmasta, ja yksi teema onkin Astridin kasvaminen lapsesta aikuiseksi. Kirjassa esitellään useita erilaisia äiti-tytär-suhteita, mutta tärkein on kuitenkin Astridin ja Ingridin välinen suhde. Kirjan loppuosan teemaksi voisi nostaa Astridin itsenäistymisen – kuinka hän lopulta kasvaa äitinsä varjosta ja nousee äitiänsä vastaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Sovitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjasta on tehty myös elokuva, joka ilmestyi vuonna 2002. Elokuvan on ohjannut Peter Kosminsky ja pääosissa nähdään Alison Lohman, Michelle Pfeiffer, Robin Wright Penn ja Renée Zellweger.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Fennica

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]