Valkoinen Niili

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Valkoinen Niili
Valkoinen ja Sininen Niili
Valkoinen ja Sininen Niili
Alkulähde Victoriajärvi
Laskupaikka yhtyy Sinisen Niilin kanssa Niiliksi Khartumissa, Sudanissa
Maat Uganda, Etelä-Sudan, Sudan
Pituus 2 300 km

Valkoinen Niili (arab. النيل الأبيض‎, translitteroituna: an-Nīl al-Ābyadˤ, engl. White Nile) on Afrikassa Ugandan, Etelä-Sudanin ja Sudanin alueella virtaava joki, joka yhtyy Sinisen Niilin kanssa Niiliksi. Tarkkaan ottaen Valkoisella Niilillä tarkoitetaan vain joen osaa Bahr el Ghazalin yhtymäkohdasta pohjoiseen. Laajemmassa mielessä Valkoisen Niilin katsotaan alkavan Victoriajärvestä, ja näin laskettuna se on 3 700 kilometriä pitkä. Toisinaan siihen kuuluvaksi luetaan myös Victoriajärveen laskeva Kagera.

Kun eurooppalaiset tutkimusretkeilijät 1800-luvulla etsivät Niilin lähteitä, päähuomio kohdistui Valkoiseen Niiliin, koska juuri se alkoi seuduilta, joita pidettiin ”pimeimpänä Afrikkana”. Valkoisen Niilin ja sen latvajokien lähteiden löytyminen tulikin symbolisoimaan eurooppalaisten tunkeutumista tuntemattomaan viidakkoon.

Victoriajärveen laskevat joet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rusumon putous Kagera-joessa Tansanian ja Ruandan rajalla. Vasemmalla Tansania, oikealla Ruanda.

Kaikkein etäisin lähde, josta Victoriajärveen tulee vettä, on Luvironza-joki Burundissa. Se laskee Rurubu-jokeen lähellä Burundin Kayanzaa.[1] Rurubu puolestaan laskee Kagera-jokeen, jonka huomattavin muodostuma on Rusumon putous. Kageran alajuoksu on rajana Ruandan ja Tansanian välillä.

Ugandassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koskenlaskijoita Bujafalin putouksella Victorian Niilin alajuoksulla.

Victoriajärvestä alkava osa jokea tunnetaan nimellä Victorian Niili. Siinä on useita vesiputouksia. Vuonna 2009 Ugandan hallitus julkaisi suunnitelmat 750 megawatin vesivoimalan rakentamiseksi, jonka on määrä valmistua vuonna 2016.[2] Maailmanpankki on myöntänyt lainan 200 megawatin voimalan rakentamiseen, mutta koska Uganda aikoo rakentaa suuremman, se joutuu rahoittamaan sen itse.

Vähän ennen Albertjärveä Victorian Niili kulkee seitsemän metrin levyisen laakson poikki, jossa on Murchisonin putous. Sitä kautta joki virtaa Itä-Afrikan hautavajoaman läntiseen haaraan, jossa se laskee Albertjärveen sen itärannalta. Albertjärvi sijaitsee Ugandan ja Kongon demokraattisen tasavallan rajalla, ja sen länsirannalla, Kongon puolella, sijaitsevat Siniset vuoret.

Albertjärvestä eteenpäin joen nimenä on Albertin Niili. Se erottaa Länsi-Niilin alueen muusta Ugandasta. Sen yli johtaa vain yksi silta, joka sijaitsee lähellä Albertjärveä. Virran poikki kulkee moottorilautta Adjumanin ja Moyon kaupunkien välillä, mutta muutoin sitä pitkin kuljetaan vain pienillä veneillä ja kanooteilla.

Etelä-Sudanissa ja Sudanissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Terässilta Valkoisen Niilin yli Jubassa Etelä-Sudanissa.

Joki ylittää Ugandan ja Etelä-Sudanin rajan Nimulessa ja on siitä eteenpäin nimeltään Bahr al Jabal ("Vuoristojoki"). Bahr el Jabal oli aikoinaan myös aluella sijainneen valtion nimenä. Bahr el Jabalissa on useita koskia, ennen kuin se saapuu Suddin laajalle suoalueelle. Se laskee No-järveen, jossa se yhtyy Bahr el Ghazalin kanssa varsinaiseksi Valkoiseksi Niiliksi. Bahr-el-Jabalista haarautuu Bahr el Zeraf -niminen pudas, joka sekin kulkee Suddin alueen läpi ja päättyy lopulta Valkoiseen Niiliiin.

Barh el Jabalin varrella ovat Etelä-Sudanin pääkaupunki Juba, joka on Niilin jokialueen eteläisin purjehduskelpoinen kohta, sekä Kodok, jossa vuonna 1898 tapahtunut Fashodan selkkaus merkitsi siirtomaavaltojen suorittaman Afrikan jaon päätekohtaa. Valkoinen Niili ja Etiopiasta alkava Sininen Niili yhtyvät toisiinsa Sudanin pääkaupungissa Khartumissa, ja niiden yhtymäkohdasta alkaa varsinainen Niili.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. White Nile, Columbia Encyclopedia, 6. painos.
  2. Karuma Power Station to cost US$1.2 billion

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]