Valkohammas (romaani)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valkohammas
White Fang
JackLondonwhitefang1.jpg
Alkuperäisteos
Kirjailija Jack London
Kieli englanti
Julkaistu 1906
Suomennos
Suomentaja Toivo Wallenius
Julkaistu 1911
Sivumäärä 272
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Valkohammas (engl. White Fang) on Jack Londonin vuonna 1906 julkaistu romaani.[1] Romaani kertoo samannimisestä koirasudesta. Teos on ilmestynyt suomeksi Toivo Walleniuksen kääntämänä 1911.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tarina alkaa kun kaksi miestä kuljettaa koiravaljakolla kuolleen toverinsa ruumista kohti Fort McGurrya Yukonin territorioon. Miehiä ahdistelee lauma susia, joka vie heiltä monta hyvää valjakkokoiraa. Eräänä yönä sudet hyökkäävät jälleen, mutta lähestyvä ihmisjoukko pelästyttää ne matkoihinsa. Tämän jälkeen susilauman johtajanaaras, jossa on ripaus koiraverta, lähtee omille teilleen ja synnyttää pentunsa luolaan Mackenzie-joen varrella. Pennuista vain yksi selviytyy hengissä. Se kasvaa ja vahvistuu, sekä oppii erämaassa selviytymisen taitoja. Joukko intiaaneja ottaa pennun hoiviinsa - yksi heistä nimeää sen Valkohampaaksi. Elämä on kovaa, mutta koirasusi selviytyy suuren kokonsa ja erinomaisten tappelutaitojensa ansiosta. Vuosia myöhemmin Valkohammas päätyy valkoisten ihmisten hoitoon, missä sitä kohdellaan julmasti. Lopulta muuan mies lunastaa sen itselleen ja opettaa koirasudelle lempeyttä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Romaaniin perustuva elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valkohammas Randal Kleiserin ohjaama, Jack Londonin kirjaan Susikoira (White Fang, 1906) perustuva elokuva vuodelta 1991. Elokuvan pääosissa ovat Ethan Hawke, Jed-susikoira ja Klaus Maria Brandauer

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]