Valkenburg aan de Geul

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo kunnasta. Valkenburg on myös kylä Etelä-Hollannissa, Alankomaissa.
Valkenburg aan de Geul
Valkenburgin linnan rauniot
Valkenburgin linnan rauniot
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna

Valkenburg aan de Geul

Koordinaatit: 50°52′00″N, 05°50′00″E

Valtio Alankomaat
Provinssi Limburg
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 36,91 km²
Väkiluku (2007) 17 063
 – Väestötiheys 465 as./km²

Valkenburg aan de Geul on kunta Limburgin provinssissa Alankomaiden kaakkoisosassa. Kunnan pinta-ala on 39,9 km² ja asukkaita on noin 17 000.

Valkenburg aan de Geulin historialle ovat olleet luonteenomaisia monet piiritykset ja valloitukset. Kaupungin keskustassa sijaitsevat Valkenburgin linnan rauniot. Linna rakennettiin ja tuhottiin useita kertoja, kunnes Vilhelm III Oranialainen räjäytti sen 1672 estääkseen linnan joutumisen ranskalaisten haltuun.

Valkenburg on nykyään merkittävä turistikaupunki, jossa yöpyy vuosittain miljoona matkailijaa. Kävelymatkan päässä keskustasta ovat muun muassa Sint-Gerlachin kirkko, Holland Casino sekä entinen kaivos, joka sisältää roomalaisajalta peräisin olevia hiilipiirroksia. Lisäksi kaupungissa sijaitsee Alankomaiden vanhin pystyssä oleva rautatieasemarakennus.

Valkenburg aan de Geulissa on järjestetty maantiepyöräilyn maailmanmestaruuskilpailut vuosina 1938, 1948, 1979 ja 1998. Kaupungissa sijaitseva Caubergin kukkula on toiminut Amstel Gold Racen maalipaikkana vuodesta 2003 ja Ranskan ympäriajon etappi on päättynyt kaupunkiin vuosina 1992 ja 2006.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kartta Valkenburg aan de Geulin kunnasta. Rajat esittävät osoitteiden ja rakennusten perusrekisterin mukaisia asuinpaikkoja (Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) woonplatsen).