Valkenburg aan de Geul

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo kunnasta. Valkenburg (Etelä-Hollanti) on kylä Etelä-Hollannissa, Alankomaissa.
Valkenburg aan de Geul
Valkenburg ad Geul wapen.png Flag of Valkenburg aan de Geul.svg
vaakuna lippu
LocatieValkenburgAanDeGeul.png
Sijainti 50°52′N, 5°50′E
Valtio Alankomaat
Provinssi Limburg (Alankomaat)
Perustamisvuosi Kaupunkioikeudet
Väkiluku 17 063 (1.11.2007)
Pinta-ala 36,91 km²
Väestötiheys 465 as./km²
Kaupunginjohtaja Martin Eurlings
Sivusto www.gemeente.valkenburg.nl
Valkenburgin linnan rauniot

Valkenburg aan de Geul on kunta Limburgin provinssissa Alankomaiden kaakkoisosassa. Kunnan pinta-ala on 39,9 km² ja asukkaita on noin 17 000.

Valkenburg aan de Geulin historialle ovat olleet luonteenomaisia monet piiritykset ja valloitukset. Kaupungin keskustassa sijaitsevat Valkenburgin linnan rauniot. Linna rakennettiin ja tuhottiin useita kertoja, kunnes Vilhelm III Oranialainen räjäytti sen 1672 estääkseen linnan joutumisen ranskalaisten haltuun.

Valkenburg on nykyään merkittävä turistikaupunki, jossa yöpyy vuosittain miljoona matkailijaa. Kävelymatkan päässä keskustasta ovat muun muassa Sint-Gerlachin kirkko, Holland Casino sekä entinen kaivos, joka sisältää roomalaisajalta peräisin olevia hiilipiirroksia. Lisäksi kaupungissa sijaitsee Alankomaiden vanhin pystyssä oleva rautatieasemarakennus.

Valkenburg aan de Geulissa on järjestetty maantiepyöräilyn maailmanmestaruuskilpailut vuosina 1938, 1948, 1979 ja 1998. Kaupungissa sijaitseva Caubergin kukkula on toiminut Amstel Gold Racen maalipaikkana vuodesta 2003 ja Ranskan ympäriajon etappi on päättynyt kaupunkiin vuosina 1992 ja 2006.

Kartta Valkenburg aan de Geulin kunnasta. Rajat esittävät osoitteiden ja rakennusten perusrekisterin mukaisia asuinpaikkoja (Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) woonplatsen).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]