Valintanappi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valintanappeja; vaihtoehto 'Cat' on valittuna.

Valintanappi (engl. radio button, ”radiopainike”) on graafisen käyttöliittymän elementti, jolla käyttäjä voi valita vain yhden annetuista vaihtoehdoista[1]. Valintanapit ovat yleisiä www-sivuilla.

Termeillä ”radiopainike”[2] ja ”radionappi”[3] tarkoitetaan usein valintanappia. Nimitys juontuu vanhojen radioiden kanavanvalintapainikkeista, joita käytettiin ennaltamääritettyjen taajuuksien valitsemiseen. Kun yhden painikkeen painoi pohjaan, muut nousivat automaattisesti ylös, eli kerrallaan pohjassa oli enintään yksi painike. Joissakin radioissa napit eivät tosin jääneet pohjaan, vaan myös viimeisenä painettu nousi ylös. Radiopainikkeet omaksuttiin ensin kasettinauhureihin ja kannettaviin musiikkisoittimiin, myöhemmin myös videonauhureihin ja -kameroihin. Digitaalisia valintanappeja käytettiin ensi kerran osana Xerox Star 8010 -työaseman käyttöliittymää. Muista valmistajista sen omaksui ensimmäisenä Apple.[4]

  1. Valintaruudun, valintanapin tai vaihtopainikkeen lisääminen laskentataulukkoon, office.microsoft.com (haettu 30.3.2011)
  2. Emacsin HTML-moodi, Jukka Korpela, TTY (haettu 30.3.2011)
  3. Internetin palveluja (Arkistoitu – Internet Archive), Tietotekniikan alkeet -luentomoniste, Sari A. Laakso (haettu 30.3.2011)
  4. Jumašev, Alex: The History of a Radio Button JitBit Founders Blog. Viitattu 27.10.2019. (englanniksi)
Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.