Valentina Tolkunova

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valentina Tolkunova.JPG

Valentina Tolkunova (s. 12. heinäkuuta 1946 Armavir, Venäjän SFNT, Neuvostoliitto22. maaliskuuta 2010 Moskova, Venäjä[1]) oli venäläinen laulaja. Tolkunovan perhe muutti hänen syntymänsä jälkeen Moskovaan. Hän aloitti opinnot Moskovan yliopistossa 18-vuotiaana. Hän pääsi vuonna 1966 Juri Saulskin jazz-yhtyeen VIO-66 solistiksi ja valmistui 1971 Gnessinin musiikkiopistosta. Tolkunovan todellinen läpimurto tapahtui seuraavana vuonna, jolloin hän tulkitsi säveltäjä Vladimir Shainskin ja runoilija Lev Ošaninin lauluja. Tolkunova on kuuluisa kauniista ja kirkkaasta äänestään.

Tolkunovalla oli pitkä ja menestyksekäs ura radiossa ja televisiossa. Vuonna 1973 hän aloitti kukoistavan yhteistyön Moskonzert-yhtiön kanssa. Myöhemmin Tolkunova johti v. 1989 perustamaansa teatteria. Hän esiintyi myös elokuvissa. Hän voitti television Vuoden laulu -kilpailun peräti 23 kertaa ja työskenteli uransa aikana monien Neuvostoliiton parhaiden säveltäjien ja lauluntekijöiden kanssa. Hän esiintyi usein erilaisissa puolueen ja valtion juhlissa.

Tolkunova sairastui kesken konsertin Mogilevissä Valko-Venäjällä 16.2.2010 ja hän kuoli kuukautta myöhemmin 22.3.2010. Hän sai uransa aikana lukuisia palkintoja eri neuvostotasavalloissa ja hänelle myönnettiin kansantaiteilijan arvonimi 1987. Valentina Tolkunova konsertoi uransa aikana ympäri maailmaa, myös Suomessa. Hänen kuolemansa aiheutti suorannaisen maansurun. Monet osasivat hänen suosituimmat laulunsa ulkoa.

Tolkunova oli kuuluisa myös jokailtaisen televisio-ohjelman ”Hyvää yötä, lapset” juontajana. Hänen laulunsa ”Uniset lelut” oli tuttu miljoonille lapsille ja se oli pisimpään yhtäjaksoisesti Neuvostoliiton ja Venäjän televisiossa soinut laulu (27 vuotta, alkaen 1982). Yli 30-vuotisen uransa aikana hän teki 12 äänilevyä, joita myytiin miljoonia kappaleita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]