Valentin Kolumb

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Valentin Hristoforovitsh Kolumb (3. toukokuuta 1935 Myzener, Mork, Marinmaa8. joulukuuta 1974 Joškar-Ola) oli marilainen runoilija ja toimittaja.

Kolumb peri sukunimensä isältään Hristoforilta, jolle sen oli liikanimeksi antanut Venäjän armeijan upseeri, jonka alaisena Hristofor oli ollut kirjurina.

Kolumb kirjoitti runoja jo koulupoikana ja lähetti niitä Marij Kommuna -sanomalehteen, joka vuonna 1950 julkaisi kaksi hänen runoaan: Komsomol'skij bilet (Komsomolilaiskortti) ja Pis'ma (Kirje). Kolumb päätti koulunsa 1954 ja Marin kirjailijaliitto lähetti hänet opiskelemaan Moskovan kirjallisuuskouluun. Vuonna 1962 Kolumb sai radiotoimittajan työpaikan Joškar-Olasta ja muutti sinne moskovalaisen vaimonsa Galinan ja lastensa kanssa. Sittemmin hän oli toimittajana Rveze kommunist -lehdessä, Joškar-Olan kustantamossa ja Ontšykon, marinkielisen kirjallisuuslehden päätoimittajana.

Kolumbin kirjallinen tuotanto kesti kymmenisen vuotta. Hän julkaisi kymmenen runokokoelmaa ja yhteensä 15 kirjaa. Hän uudisti marilaista runomittaa ja käytti vapaata riimillistä mittaa, dolnikia. Hän käänsi marin kielelle muun muassa Kalevalaa sekä William Shakespearen ja Goethen teoksia. Kolumbin runoja on suomennettu 1990-luvulla ja vuonna 2002 julkaistiin runokokoelma Kaikilla kielillä sydämen laulu on sama.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Laulajainen, Leena 1995: Marilaiset, laulun ja uhritulien kansa. Otava, Helsinki. ISBN 951-1-13299-7