Vaeltajat (heimo)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vaeltajat
Rusovaeltaja (Emmelichthys nitidus)
Rusovaeltaja (Emmelichthys nitidus)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Alalahko: Percoidei
Heimo: Vaeltajat
Emmelichthyidae
Poey, 1867
Suvut[1]
  • Emmelichthys
  • Erythrocles
  • Plagiogeneion
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Vaeltajat (heimo) Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Vaeltajat (heimo) Commonsissa

Vaeltajat (Emmelichthyidae) on ahvenkaloihin kuuluva kalaheimo. Heimon lajeja tavataan kaikista valtameristä lämpimistä vesistä.

Taksonomia ja anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaeltajien heimoon kuuluu 15 lajia, jotka jaetaan kolmeen sukuun. Ruumiinrakenteeltaan ne ovat pitkulaisia ja kasvavat suurimmillaan noin 50 cm pitkiksi. Selkäevä on yhtenäinen tai selkäevien välissä voi olla yksittäisiä piikkejä. Pyrstöevä on kaloilla haarautunut. Vaeltajalajit kykenevät työntämään leukojaan eteenpäin ja näin suurentamaan suunsa. Suussa ei ole hampaita tai vain muutama kartiomainen hammas. Suomut ovat keskikokoiset ja väriltään punertavat, yleensä tummemmat selässä kuin vatsassa. Vaeltajien evät ovat väriltään valkoiset tai punertavat.[2][1][3][4]

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaeltajia tavataan Atlantin itäosista, Tyyneltämereltä ja Karibianmereltä. Ne ovat kaloja, jotka elävät lämpimissä tai lämpimän lauhkeissa vesissä yleensä mannerjalustojen lähistöllä. Aikuiset kalat liikkuvat parvissa lähellä pohjaa useimmiten 50–400 metrin syvyydessä. Nuoret kalat liikkuvat varsinkin yöllä lähempänä merenpintaa.Vaeltajat syövät eläinplanktonia. Lajeja saadaan sivusaaliina kalastettaessa trooleilla ja niiden liha on hyvänmakuista.[2][1][3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Joseph S. Nelson: Fishes of the world, s. 365. John Wiley and Sons, 2006. ISBN 978-0-471-25031-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 20.11.2011). (englanniksi)
  2. a b Family Emmelichthyidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 20.11.2011. (englanniksi)
  3. a b Emmelicthyidae FAO. Viitattu 20.11.2011. (englanniksi)
  4. a b John D. McEachran, Janice D. Fechhelm: Fishes of the Gulf of Mexico: Scorpaeniformes to tetraodontiformes, s. 313. University of Texas Press, 1998. ISBN 978-0-292-70634-7. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 20.11.2011). (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.