Vadstenan sairaala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stora Dårhuset ja Mårten Skinnaren talo
Asylen on Vadstenan linnan vieressä.

Vadstenan sairaala (ruots. Vadstena hospital), myöhemmin Birgittas sjukhus, sijaitsee Vadstenan luostarista koilliseen. Sairaala on Vadstenan taajamassa Vadstenan kunnassa Itä-Götanmaan läänissä Ruotsissa.

Mårten Skinnare oli Vadstenassa 1400-luvun lopulla syntynyt laivanvarustaja ja kauppaporvari. Skinnare harjoitti Ruotsin pääkaupungista Tukholmasta käsin kauppaa Rostockin ja Lyypekin porvareiden kanssa. Lisäksi Skinnare harjoitti hyväntekeväisyyttä.[1] Vuonna 1519 hän sai Vadstenan luostarilta kolme tonttia, joista yhdelle hän perusti sairaalan niitä rampoja, sokeita ja köyhiä varten, jotka eivät uskaltaneet mennä hoidettavaksi pyhänhengentaloon tai luostariin.[1][2] Mårten Skinnaren sairaala ja pyhänhengentalo yhdistettiin vuonna 1532. Vuonna 1686 Vadstenassa aloitti kroonisia tauteja hoitava sairaala. Stora Dårhuset eli Suuri houruinhuone Lastköpingsgatanilla otettiin käyttöön 1757. Nykyisin rakennus toimii sairaalamuseona.[3]

1800-luvulla sairaalaa laajennettiin, ja sairaalan käyttöön otettiin esimerkiksi vuonna 1879 konkurssiin menneen Vadstena Sockerbruks AB -yhtiön rakennukset Slottsgatanilla. 1800-luvun lopulla rakennettiin Södra kliniken, joka tunnetaan paremmin nimellä Asylen eli mielisairaala. Asylen oli käytössä 1970-luvulle saakka.[3] Rakennuksessa toimivat nykyisin kirjasto ja hotelli sekä rakennuksessa on yksityisasuntoja.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Lehtonen, Hannele: Vadstena Turun yliopisto, Arkeologia. Viitattu 13.9.2008.
  2. Gustavsson, Leif: Mårten Skinnares hus Gustavsson, Leif. Viitattu 13.9.2008. (ruotsiksi)
  3. a b Gustavsson, Leif: Birgittas sjukhus Gustavsson, Leif. Viitattu 13.9.2008.
Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.