Vaattojärvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vaattojärvi on vajaan kahdensadan asukkaan järvikylä Kolarin kunnassa. Kylässä on noin 80 asuttua taloa ja noin 70 vapaa-ajan asuntoa. Lisäksi kylästä löytyy kauppa, koulu, viisi toimivaa maitotilaa, kaksi lammastilaa, perunanviljelijä, kaksi kenttäsirkkeliä, puusepänverstas sekä korjaamotoimintaa.

Vaattojärvellä on lavatanssipaikka nimeltä Rantapaviljonki, joka valmistui vuonna 1992. Paviljongilla järjestetään kesäisin tansseja joka lauantai, ja myös muunlaista toimintaa voidaan järjestää, joko yleisiä tai yksityisiä tilaisuuksia. Erityisen Rantapaviljongista tekee se, että se on Länsi-Lapin ainoa kesätanssipaikka, josta saadulla tuotolla kylää on kehitetty monin eri tavoin. Rantapaviljongin yhteydessä on yleinen uimaranta, ja sen ympäristöön on rakennettu myös muita rakennuksia, kuten anniskeluterassi ja pukuhuoneet.

Vaattojärven koulussa toimivat alakoulun luokat esikoulusta kuudenteen. Koulun läheisyydessä on 1970-luvun lopulla rakennettu valaistu kuntorata, jonka pituus on noin 1 600 metriä. Uuden koulun rakentamisen yhteydessä vuonna 1994 koulun läheisyyteen rakennettiin täysimittainen, valaistu jääkiekkokaukalo, sekä hieman myöhemmin pukeutumistila sitä varten.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Heikki, Elma: Telatie johtaa kylään. Syrjäkylän tarinaa eli muistelmia vuosien varrelta. Tornio: E. Heikki, 1986.
  • Jaako, Pentti ym. (toim.): Kalakentästä kylän raitille : Vaattojärven kylähistoria. Vaattojärven kylähistoriatoimikunta, 1995. ISBN 952-90-7090-X.
Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.