Vaatimaton ehdotus, joka estäisi Irlannin lapsia olemasta taakaksi vanhemmilleen tai maalleen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nimiösivu vuodelta 1729.

Vaatimaton ehdotus, joka estäisi Irlannin lapsia olemasta taakaksi vanhemmilleen tai maalleen (engl. A Modest Proposal for Preventing the Children of Poor People from Being a Burden to their Parents or Country) on irlantilaisen kirjailijan Jonathan Swiftin vuonna 1729 julkaistu satiirinen pamfletti, jossa hän ehdottaa, että Irlantia vaivannut paha köyhyysongelma ratkaistaisiin siten, että yläluokka ostaisi alaluokan lapset ja söisi ne.

Swiftin mukaan hänen ehdotuksensa toteuttaminen vähentäisi katolilaisten määrää ja saisi miehet kohtelemaan vaimojaan paremmin, koska he tietäisivät kuinka paljon rahaa vauvalla voitaisiin ansaita. Lisäksi ”nuori, hyvin imetetty terve lapsi on vuoden ikäisenä mitä ravitsevinta, herkullisinta ja terveellisintä ruokaa niin muhennettuna, paahdettuna, paistettuna kuin keitettynäkin” ja vauvojen surmatkin vähenisivät.

Pamfletti herätti aikalaisissa pahennusta, ja siitä järkytyttiin vielä Ruotsissa, kun pamfletti julkaistiin ruotsiksi vuonna 1832. Suomeksi se julkaistiin vuonna 1998.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rydman, Jan: Vaatimaton ehdotus: lapset ruokapöytään Tieteessä tapahtuu. 3/1998. Arkistoitu 13.6.2013. Viitattu 11.6.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]