Välilyöntinäppäin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Välilyöntinäppäin

Välilyöntinäppäin on kirjoituskoneissa ja tietokoneen näppäimistössä esiintyvä näppäin, jonka painaminen luo sanavälin. Tyypillisessä QWERTY- tai Dvorak-näppäimistössä välilyöntinäppäin on niin leveä, että kymmensormijärjestelmän mukaisesti sitä voidaan käyttää kummankin käden peukalolla. Se on yleensä näppäimistön isoin näppäin.

1800-luvun lopun kirjoituskoneissa välilyöntinäppäin oli suurempi kuin nykyaikaisissa näppäimistöissä. Välilyöntinäppäimen painaminen siirsi mekaanisesti paperia liikuttamatta yhtäkään kirjakkeista. Myöhemmin välilyöntinäppäimet pienenivät kooltaan, ja niistä tuli nykyisen kaltaisia.

Joissakin aikaisissa kirjoituskoneissa ei ollut välilyönnille leveää näppäintä, vaan näppäin saattoi olla pienempi. Usein syynä siihen oli mekaaniset rajoitteet, jotka piti kirjoituskoneissa ottaa huomioon käyttäjämukavuuden ollessa toissijaista.

Välilyöntinäppäimellä voi olla myös muita toimintoja osana näppäinyhdistelmiä. Monissa verkkoselaimissa sitä voi myös käyttää Page Down -näppäimen sijasta etenemään internet-sivustossa alaspäin.