Dvorak-näppäimistö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dvorak-näppäimistö

Dvorak-näppäinjärjestyksen suunnittelivat August Dvorak ja William Dealey 1920- ja 1930-luvuilla vaihtoehdoksi yleiselle QWERTY-järjestykselle englannin kielen kirjoittamiseen.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dvorak ja Dealey tutkivat kirjainten esiintymistiheyksiä ja käden ominaisuuksia ja suunnittelivat järjestyksen näiden periaatteiden mukaan:

  • Kirjaimet on helpompi kirjoittaa vuorotellen eri käden sormilla.
  • Paras nopeus ja tehokkuus saavutetaan, kun yleisimmät kirjaimet ja kirjainparit ovat helpoimmat kirjoittaa. Ne tulee sijoittaa suoraan sormien alle käsien perusasennossa.
  • Vastaavasti harvinaisimmat kirjaimet pitää sijoittaa alimmalle riville, koska alin rivi on hankalin sormille.
  • Oikealla kädellä pitää olla enemmän työtä, koska suurin osa ihmisistä on oikeakätisiä.
  • Kirjainpareja on vaikeampi kirjoittaa vierekkäisillä sormilla kuin kauempana toisistaan olevilla.
  • Yleensä kirjoittamisen tulisi edetä näppäimistön laidalta keskelle päin. Kokeile kumpi on helpompaa, rummuttaa pöytää pikkusormesta etusormeen päin vai etusormesta pikkusormeen päin. Useimpien ihmisten mielestä ensimmäinen on helpompaa.

Käyttö suomen kirjoittamiseen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dvorak-näppäimistö ä- ja ö-kirjaimilla

Dvorak-järjestys soveltuu kohtalaisesti myös suomen kirjoittamiseen. Pahimpana haittana on suomessa yleisen L-kirjaimen hankala sijoittelu. Puuttuvat Ä- ja Ö-kirjaimet voi sijoittaa hankaliinkin paikkoihin vakio-Dvorak-järjestystä muuttamatta, koska ne eivät ole yleisimpiä kirjaimia suomessakaan. Esimerkiksi ArkkuDvorak-järjestys säilyttää yleisen Dvorak-järjestyksen sijoittamalla pienet ä- ja ö-kirjaimet samaan näppäimeen. Toinen vaihtoehto on sijoittaa ne muuntonäppäinten taa, esimerkiksi Alt Gr-a:lla ä ja Alt Gr-o:lla ö. Macintoshin vakio-Dvorakilla taas saa ä:n, ö:n ja muiden vokaalien pisteet käyttämällä alt-u:n takana olevaa "kuollutta näppäintä" samaan tapaan kuin suomalaisen QWERTY-näppäimistön oikeassa yläkulmassa olevaa ¨-umlautnäppäintä. Yleinen Dvorak-järjestys on yleensä otettavissa helposti käyttöön vieraillakin tietokoneilla, mikä voi olla perusteena sen käyttöön. Myös paljon englantia kirjoittaville voi yleinen Dvorak-järjestys olla perusteltu valinta.

Erityisesti suomen kirjoittamiseen on suunniteltu erilaisia järjestyksiä, kuten DAS-näppäimistö, Airas-näppäimistö, FW-standard ja SuoRak-näppäimistö. Mahdollisena hankaluutena on saada harvinainen järjestys käyttöön eri käyttöliittymillä tai vierailla koneilla. Monissa Linux-jakeluissa on kuitenkin esiasennettuna Dvorakin ruotsalaiset versiot Svorak[1] (X11 ja tty) ja Svdvorak (X11), joissa on skandinaaviset vokaalikirjaimet.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Svorak. Ahall.se.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Dvorak-näppäimistö.