Ust-Majan ulus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Усть-Майский улус (район)
Уус-Маайа улууhа

Vaakuna

Sijainti
Valtio Venäjän federaatio
Tasavalta Saha
Perustettu 20. toukokuuta 1931
Hallinto
 – hallinnollinen keskus Ust-Maja
Pinta-ala 95 300 km²
Väkiluku (2006) 10 600
 – väestötiheys 0,11 as./km²
Piirin sivusto tasavallan portaalissa

Ust-Majan ulus tai Ust-Majan piiri (ven. Усть-Майский улус (район), Ust-Maiski ulus (raion), jak. Уус-Маайа улууhа, Uus-Maaja uluuha) on paikallinen itsehallintoalue Aldanin yläjuoksun ympäristössä Sahan tasavallan kaakkoisrajalla Venäjällä. Se rajoittuu idässä ja etelässä Habarovskin aluepiiriin, lännessä Aldanin ja Amgan uluseihin, pohjoisessa Tšuraptšan, Tattan ja Tompon uluseihin ja koillisessa Oimjakonin ulusiin.

Piirin pinta-ala on 95 300.[1] Aldan ja sen sivujoet Maja ja Allah-Jun virtaavat sen alueella. Alueella harjoitetaan kullan ja muiden metallien kaivua ja rakennusaineiden tuotantoa.[1]

Hallinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piirin hallinnollinen keskus on Ust-Majan taajama, joka sijaitsee 310 kilometriä kaakkoon tasavallan pääkaupungista Jakutskista. Kaikkiaan piirissä on 5 kaupunkikuntaa ja 5 maalaiskuntaa, ja lisäksi yksi kuntien ulkopuolinen kuoleva taajama.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ust-Majan uluusin asuakasluku oli 10 600 vuonna 2006. Vuoden 1989 väestönlaskennan mukaan väestöstä oli venäläisiä 64,2 prosenttia, evenkejä 9,3 prosenttia, jakuutteja 7,1 prosenttia, eveenejä 0,2 prosenttia ja muita 19,2 prosenttia.[2] Asukasluku on romahtanut Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen alle puoleen siitä mitä se oli 1990-luvun alussa. Tämä on johtunut pitkälti venäläisten ja muiden slaavien poismuutosta.

Asukasluvun kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Yakutiatravel.com – Ust-Maisky uluss (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. a b Ust-Majan piiri (Arkistoitu – Internet Archive) Jakutian valtionyliopisto.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]