Sahan hallinnollinen jako

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sahan tasavalta eli Jakutia on yksi Venäjän federaatiosubjekteista. Muiden subjektien tapaan sen paikallinen itsehallinto on järjestetty kaksitasoisena, mutta yleisestä mallista jonkin verran poiketen.

Piiritaso[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sahan piirijako (piirit, ulusit, kaupunkipiirikunnat).

Ylempiä, piiritasoisia yksiköitä on 36. Näistä kaksi on kaupunkipiirikuntia (gorodskoi okrug) - pääkaupunki Jakutsk ja sen kyljessä sijaitseva Žatai. Muut 34 ovat kunnallispiirejä (munitsipalnyi raion). Niiden virallisena nimityksenä on joko piiri (ven. raion) tai ulus (ven. ulus, jak. uluus), tai molemmat näistä (ulus (raion)), sen mukaan mitkä ovat pääkielten (venäjä, jakuutti) paikalliset suhteet. Lisäksi niiden neljän piirin, joissa muilla kansallisuuksilla on tärkeä asema, nimityksenä on kansallinen piiri tai kansallinen ulus (natsionalnyi raion / ulus).

Kuntataso[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alemmalla tasolla piirit jakautuvat useisiin maalaiskuntiin ja osa myös kaupunkikuntiin. Maalaiskuntaa vastaavan yksikön nimitys Sahassa on nasleg (ven. наслег, jak. нэһилиэк, nehiliek). Naslegeissa on joskus vain yksi kylä, jonka nimi voi poiketa kunnan nimestä. Vähemmistökansallisuuksien asuttamien kuntien nimitys on kansallinen nasleg. Kaupunkikuntien (gorodskoje poselenije) keskuksena taas on joko kaupunki (gorod) tai kaupunkimainen taajama (posjolok gorodskogo tipa), joita Sahassa kuitenkin nimitetään pelkäksi taajamaksi (posjolok). Kaupunkikunnassa voi olla kaupungin tai keskustaajaman ohella muita taajamia.

Vuonna 2009 tietojen mukaan Sahassa on 13 kaupunkia, joista viidellä on tasavallan tasolla merkittävän kaupungin status. Taajamia on 42. Naslegeita on yhteensä 364, joista 40 on kansallisia naslegeita. Kyläasutuksia näissä kunnissa 586.[1]

Luettelo tasavallan hallinnollisista alueista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tasavallan hallinnon alaiset kaupunkialueet ja kaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tasavallan hallinnon alaiset uluusit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]