Käyttäjä:Smörre

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wikipedia Babel
fi Tämän käyttäjän äidinkieli on suomi.
en-4 This user speaks English at a near-native level.
et-4 Kasutaja suudab eesti keeles kaastööd teha emakeele tasemel.
sv-3 Denna användare talar svenska flytande.
fr-2 Cette personne peut contribuer avec un niveau intermédiaire de français.
sh-1 Ovaj korisnik posjeduje osnovno znanje srpskohrvatskog.
Овај корисник поседује основно знање хрватскосрпског језика.
de-1 Dieser Benutzer hat grundlegende Deutschkenntnisse.


Tämä käyttäjä kannattaa eventualismia.
Tämä käyttäjä piti aikanaan minitynkiä kehityskelpoisina.
Tämä käyttäjä on perehtynyt historiaan.
Tämä käyttäjä käyttää Microsoft Windowsia ensisijaisena käyttöjärjestelmänään
Tämä käyttäjä käyttää pääasiallisesti Mozilla Firefox -selainta.
Tämä käyttäjä on ollut Wikipediassa
18 vuoden, 10 kuukauden ja 11 päivän ajan.

Smörre käyttäjänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkinto:
myönnetty kärsivällisyydestä historiallisten artikkeleiden tulkinnassa --Höyhens 9. lokakuuta 2008 kello 19.49 (EEST)

Aloitin wikittämisen noin vuonna 2003. Wikittäminen kuitenkin jäi vähille ja aktiivisen wikittämisen aloitin kesällä 2005.

Wikimielipiteitäni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Koulukirjat eivät ole päteviä lähteitä yhteiskuntaa ja/tai historiaa käsittelevissä artikkeleissa, vaikka kuinka muuta väitettäisiin. Niitä ei ole enää tarkistettu vuosikymmeniin, eikä niissä käytetä lähteistystä. Jos kaikki wikipedian ko. aihealuetta koskevat artikkelit olisi kirjoitettu koulukirjojen pohjalta, näyttäisi maailmanhistoria varsin mustavalkoiselta ja yksioikoiselta. Eräs uutinen koskien yhteiskuntaopin oppikirjan väitteitä Nykypäivä 3/2012.
  2. Yhteiskunnallisissa ja historiallisissa aiheissa ensisijaisena lähteenä tulisi olla alan tutkimuskirjallisuus tai sitä vastaavat lähteet. Tulee kuitenkin huomioita, että niissäkin on näkökulma-, koulukunta- ja painotuseroja, joten jonkun tutkijan väitös ei ole absoluuttinen totuus, vaan vain hänen käsityksensä. Objektiivinen artikkeli koostuu useista eri lähteistä, jotka voivat olla jopa ristiriitaisia keskenään.
  3. Median käyttämisessä lähteenä tulee olla tarkkana. Esimerkiksi monissa politiikkaan liittyvissä artikkeleissa lähteissä viitataan YLE:n ja HS:n nettisivuilla oleviin uutisiin. Mielestäni ne käyvät lähteenä yksittäisen uutispalvelun käsityksistä ja uutisoinnista sekä yksittäisiin asiatietoihin. Tiedostusvälineet eivät ole koskaan objektiivisia, vaan niillä on aina tietty painostus (bias), ja niiden tehtävä on yksinkertaistaa asioita. Jos esim. YLE väittää jonkin olevan puolueen olevan aateeltaan "höpsistinen", ei se kerro muusta kuin siitä, että ko. uutispalvelu kuvailee sitä sellaiseksi. Lukija ei saa koskaan tietää, onko uutisen kirjoittajalla ollut käytettävinään jotain muita lähteitä kuin omat käsityksensä, varsinkin kun uutiset kierrätetään kansallisille kielille kansainvälisten uutistoimistojen kautta.
  4. Roska-artikkeli on lähteetön ja sellaiset tulisi poistaa välittömästi.
  5. Yksittäinen muistikuva ei ole absoluuttinen fakta, vaikka se olisikin johonkin teokseen painettu. Surullinen esimerkki on A. Backman-artikkeli, jonka poistolle en saanut aikanaan tarpeeksi suurta enemmistöä. Artikkeli perustuu jonkun tuntemattoman punakaartilaisen Arvo Niemisen muisteluun. Jotkut typerästi ottivat poistoäänestyksen järjestämisen loukkauksena punaisia kohtaan, vaikka kyse oli siitä, onko Wikipediassa järkevä olla artikkelia henkilöstä, jonka olemassaolosta ei ole edes historiallista varmuutta. Lopulta muutin artikkelin vastaamaan täysin lähteidensä sisältöä, mikä paljastaa kuinka huonolla perusteella artikkeli on alun perin Wikipediaan luotu.
  6. Wikipediaa leimaa ylipäätään merkittävyysongelmat, kuten voi päätellä tästä en-wikipediassa olevasta artikkelista Seamus (dog). Toivottavasti kukaan ei keksi suomentaa sitä tänne suomenkieliseen Wikipediaan.

Association of Inclusionist Wikipedians/fi:n jäsen (14.11 20067.10 2008).

Muokkaushistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muokkauslaskuri: Smörre Aloitetut artikkelit (yht. 196)

Hyödylliset wikilinkit (itselleni)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]



<nowiki>#REDIRECT Artikkelin nimi