Unna Lehtipuu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Unna Lehtipuu (s. 5. huhtikuuta 1968) on suomalainen viestintäyrittäjä, toimitusjohtaja, tietokirjailija ja kolumnisti.

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehtipuu on julkaissut viisi tietokirjaa: Tukholma – veden kaupunki (WSOY 1994), mediakasvatusopas "Ruuturitari ja digidonna – lapsi matkalla mediaan" (WSOY 2006), "Kulttuuriälykäs bisnesviestijä" (Wsoy PRO 2010) ja toisenlainen sijoitusopas "Timanttipesula – sijoita elämä fiksusti" (2016, Talentum PRO).[1]

Merkitystalouteen, sijoittamiseen ja rahan psykologiaan keskittyvä blogi Timanttipesula on ilmestynyt elokuusta 2015 lähtien. [2] Samoja teemoja käsittelevä Rikastamo-blogi ja kolumni on ilmestynyt Me Naiset -lehdessä ja verkkolehdessä marraskuusta 2017 alkaen, alkuvuonna 2018 Rikastamo aloitti myös podcastina Sanomien Supla-kanavalla.[3] Samanniminen käytännönläheinen oman talouden opas "Rikastamo - elämäsi fiksuimmat rahapäätökset" (Otava) ilmestyi syyskuussa 2018.

Työt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehtipuu on työskennellyt toimittajana lukuisissa medioissa. Radio Cityssä hän toimitti kansainvälisiin ilmiöihin keskittynyttä Maapalloradio-ohjelmaa vuonna 1993. Televisiotyöt hän aloitti toimittamalla N.Y.T- Nuorten uutiset -ohjelmaa TV1: ssä. Vuotta myöhemmin hän siirtyi ruutukasvoksi ja toimittajaksi myöhäisillan runsaasti huomiota saaneeseen, kahden naisen vetämään talkshow Amatsoniaan MTV3-kanavalla yhdessä juontajapari Yazkan kanssa. MTV3:n erikoisuutislähetys Mediauutiset-ohjelman toimittajana ja ankkurina hän työskenteli vuosina 1996-1999, MTV:n uutistoimituksessa. Tämän jälkeen hän työskenteli muun muassa Kauppalehdessä, free-toimittajan useissa lehdissä sekä Ulkopolitiikka-lehden toimituspäällikkönä vuosina 2003-2009. Näiden lisäksi Lehtipuu on tehnyt tv-dokumentteja, ollut toimittajana tv-sarjoissa ja pisteohjelmissa. Hän on myös ollut kolumnistina mm. Kirkko ja Kaupunki-, Esse- ja Lehtipisteuutiset-lehdissä.

Lehtipuu toimi viestintä- ja brändijohtajana lähes sadassa maassa toimivassa kehitysyhteistyöjärjestö World Visionissa, Suomessa, vuosina 2011-2016. Vuonna 2000 hän johti Helsingin juhlaviikkojen viestintätiimiä. Näiden lisäksi hän on työskennellyt lyhyitä jaksoja viestintäyksikössä Unescossa Pariisissa sekä Euroopan neuvostossa, Strasbourgissa.

Yritystoiminta - Viestintä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehtipuu perusti ensimmäisen viestintäyrityksensä vuonna 1999. Loppuvuonna 2016 hän perusti valmentavan viestintätoimiston Framilla Finland Oy:n yhdessä mainostoimisto Folkin kanssa. Lehtipuu on toiminut yrityksen toimitusjohtajana sen käynnistämisestä lähtien[4]. Yrittäjänä Lehtipuu on erityisesti perehtynyt johdon ja asiantuntijoiden valmentamiseen, viestintästrategioihin, vaikuttamiseen ja kulttuurien väliseen viestintään. Hän on myös kysytty luennoitsija ja keskustelunvetäjä seminaareissa ja tapahtumissa. Päätoimensa ohella hän luennoi ja kirjoittaa taloudesta, säästämisestä ja sijoittamisesta. Lehtipuulla on myös yritystoimintaa metsätalouden alalla.

Järjestötoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansainväliset kysymykset ovat Lehtipuulle olleet tärkeässä roolissa, sekä opiskeluissa, töissä että luottamustoimissa.

Opiskeluaikana Lehtipuu toimi aktiivisesti nuorisojärjestöissä, Pohjola-Nordenin nuorisoliiton puheenjohtajana sekä Norden-nuorisojärjestöjen pohjoismaisen kattojärjestö Nordens Ungdomin puheenjohtajana. Hän on myös hallituksen jäsen ja perustajajäsen vuonna 2014 perustetussa Uhrirahaston ystävät -yhdistyksessä, joka toimii kansainvälisen ihmisoikeustuomioistuimen alaisuudessa, Elisabeth Rehnin puheenjohtajuudessa. Vuosina 2013–14 hän oli Ulkomaantoimittajien yhdistyksen hallituksen jäsen, sekä vuonna 2014 yhdistyksen puheenjohtaja. Lehtipuu on myös ollut käynnistämässä useita vertaistoimintaan rakentuvia naisverkostoja vuodesta 2002, niin Suomessa kuin ulkomailla. Hän on ollut aktiivinen sijoittamiseen liittyvissä yhteisöissä ja verkostoissa, ja aktiivisesti edistänyt naisten taloustaitoja ja sijoittamista.

Opinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehtipuu on opiskellut sekä Suomessa että Ruotsissa. Helsingin yliopistossa hän suoritti valtiotieteen maisterin tutkinnon (1996) pääaineenaan kansainvälinen politiikka. Gradussaan hän tutki ihmisoikeusjärjestöjen lobbausta Euroopan neuvostossa. Svenska Handelshögskolanissa (Hanken) hän on suorittanut opintoja markkinoinnissa ja liikkeenjohdossa. Hän on myös opiskellut Tukholman yliopistossa ja Katrinebergs Folkhögskolanissa, Falkenbergissä. Hän on täydentänyt opintojaan lisäksi International Business Coach-sertifikaatilla sekä lukuisilla viestinnän ja vastuullisuuden koulutuksilla.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehtipuu asuu nykyisin Espoossa ja on neljän lapsen äiti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]