Unfriended

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Unfriended
UNFRIENDED-Poster.jpg
Ohjaaja Leo Gabriadze
Käsikirjoittaja Nelson Greaves
Tuottaja Timur Bekmambetov
Nelson Greaves
Leikkaaja Parker Laramie
Andrew Wesman
Pääosat Shelley Hennig
Moses Jacob Storm
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Bazelevs Company
Blumhouse Productions
Ensi-ilta Yhdysvallat 17. maaliskuuta 2014
Suomi 9. lokakuuta 2015
Kesto 83 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 1 miljoonaa dollaria
Tuotto 64.1 miljoonaa dollaria
Seuraaja Unfriended: Dark Web
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Unfriended on vuonna 2014 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen kauhuelokuva, jonka on ohjannut Leo Gabriadze. Elokuva kertoo kuudesta opiskelijasta, joita alkaa riivaamaan kostonhimoinen ja yliluonnollinen olemus kesken internet-chatin. Koko elokuva esitetään tapahtuvaksi opiskelijan tietokoneen ruudulla.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva alkaa, kun kalifornialainen opiskelija Blaire (Shelley Hennig) katsoo YouTube-videon Laura Barnsista (Heather Sossaman), joka ampuu itsensä. Tämän jälkeen hänet liitetään Skype-puheluun, jossa ovat kaverukset Mitch (Moses Jacob Storm), Jess (Renee Olstead), Adam (Will Peltz) ja Ken (Jacob Wysocki). Heidän puheluunsa liittyy kuudes henkilö, jota ei voida poistaa puhelusta. He arvelevat Val Rommelin (Courtney Halvorson) pilailevan heidän kanssaan ja kutsuvat tämänkin heidän puheluunsa. Val todistaa, ettei ole se henkilö ja Blaire tarkistaa henkilön profiilin. Henkilö paljastuu Laura Barnsiksi, joka on puhelussa peitenimellä billie227. Jess lataa Facebookiin kuvia Valista juomassa, mutta kiistää tehneensä sen. Kun Jess poistaa kuvat, Adam julkaisee kuvat uudestaan. Kun Adamkin poistaa kuvat, billie227 alkaa uhkailla Valia. Val soittaa poliiseille ja lähtee puhelusta.

Viisikko saa tietää, että billie227 oli Lauran Instagram-käyttäjän nimi. Samalla Skypeen ilmestyy kuva, jossa Val kehottaa Lauraa tekemään itsemurhan. Yhtäkkiä Val liittyy takaisin puheluun, tosin nyt istumassa hiljaa hänen pesuhuoneessaan valkaisuainepullo vieressään. Hetken kuluttua Val lysähtää lattialle läppärinsä kanssa poliisien tullessa hänen taloonsa. Blaire saa selville poliisien radiokoodien avulla Valin kuolinsyyksi itsemurhan. Ken keksii tavan päästä eroon billie227stä, lähettämällä jokaiselle viruksentorjuntaohjelman. Tämä epäonnistuu, jolloin Adam soittaa poliiseille. Luurin toisesta päästä oleva ääni kieltää häntä sulkemasta ryhmäpuhelua ja lyö luurin korvaan. billie227 ilmestyy puheluun näyttäen videokuvaa jonkun huoneesta. Muut huomaavat sen olevan Kenin huone, jolloin hän koluaa kaikki paikat. Löydettyään kameran, hän jähmettyy paikalleen shokissa ja hänen videokuvansa alkaa pätkiä. Ken työntää kätensä tehosekoittimeen ja tappaa itsensä asettamalla päänsä sekoittimen teriin niin, että ne leikkaavat hänen kurkkunsa. Ken poistuu puhelusta.

Jäljelle jää Blaire, Mitch, Jess ja Adam. billie227 ehdottaa erään pelin pelaamista. Pelissä jokaisella on viisi sormea pystyssä ja aina, kun billie227 kirjoittaa puhelun chattiin väitteen, se joka on tehnyt niin laskee yhden sormen. Pelin aikana viisikko saa tietää jokaisesta ainakin yhden salaisuuden ja nämä ovat: Jess levitti huhun, että Blairella oli ollut syömishäiriö. Mitch kanteli poliiseille siitä, että Adam myi kokaiinia. Adam olisi uhrannut Jessin hengen säästääkseen itsensä. Mitch suuteli Lauraa Blairen selän takana. Blaire oli kolaroinut Jessin äidin auton humalassa. Viimeisenä paljastuu se, kuinka Jess varasti Adamin tililtä rahaa. Adamin tulostin tulostaa paperin, jonka hän lukee, muttei suostu kertomaan mitä siinä lukee. Blairekin saa saman paperin ja järkyttyy sanattomaksi. Mitch haluaa tietää kuinka kauan Blaire petti häntä. billie227 toistaa videon kaikkien näytöllä, jossa näkyy Adam ja Blaire harrastamassa seksiä. Mitch vaatii Blairea näyttämään paperin, mutta tämä epäröi. Mitch uhkaa katkaista puhelun, mutta billie227 kieltää häntä tekemästä niin kuoleman uhalla. Blaire näyttää paperin, jossa lukee: ``Jos näytät tämän paperin, Adam kuolee´´. Adam ampuu itsensä ja tönäisee web-kameraansa niin, että kaikki näkevät hänen paperinsa, joka on sama mutta uhrina on Blaire.

Blaire, Mitch ja Jess ovat silti puhelussa, järkyttyneinä Adamin kuolemasta. Seuraavaksi olisi Jess, johon billie227 viittaa viestissään. Hän myös sammuttaa valot Jessin kodista, pelästyttäen hänet. Jess juoksee vessaan piiloon ja alkaa panikoida. Blaire yrittää auttaa Jessiä menemällä Chatrouletteen pyytämään apua. Hän löytää monien epäonnistuneiden hakujen jälkeen tytön, jolle selittää tilanteen. Tyttö soittaa poliiseille ja Blaire kertoo Jessin osoitteen hänelle. Tyttö sanoo poliisien olevan Jessin talolla viiden minuutin päästä. Tämä on jo myöhäistä, sillä Jessin videokuva alkaa pätkiä. Blaire ja Mitch näkevät Jessin kuolemaisillaan suoristinrauta suussaan. billie227 todistaa tappaneensa Jessin julkaisemalla kuvan Facebookiin ja toteamalla jonkun vihdoinkin hiljentäneen Jessin.

Nyt billie227 kysyy Blairelta, kuka julkaisi videon hänestä. Videossa juhlissa sammunut Laura makaa maassa ulosteissaan. Blaire ei suostu kertomaan, vaikka billie227 uhkaa heitä molempia kuolemalla. Laura kysyy Blairelta Facebookin kautta, miksi puolustaa Mitchiä. Blaire kieltää Mitchin tehneen niin, mutta lopulta murtuu ja kertoo totuuden. Mitch tappaa itsensä keittiöveitsellä ja poistuu puhelusta. Itkevä ja peloissaan oleva Blaire yrittää pyytää anteeksi ja näyttää billie227lle kuvia hänestä ja itsestään kun he olivat nuorempina ystäviä. Billie227 ei kuitenkaan hyväksy anteeksipyyntöä ja toistaa saman videon, mutta lopussa paljastuu, että Blaire kuvasi sen nauraen.

Billie227 julkaisee videon Facebookiin, jossa Blairen kaverit haukkuvat ja kehottavat häntä tekemään itsemurhan. Pimeydestä ilmestyvät kädet, jotka paiskovat Blairen läppärin ruudun kiinni. Blaire istuu pimeässä ja kuulee huoneensa oven avautuvan. Elokuva loppuu, kun demonin muodossa oleva Laura hyppää Blairen kimppuun.


Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Shelley Hennig  … Blaire Lily  
 Moses Jacob Storm  … Mitch Roussel  
 Renee Olstead  … Jess Felton  
 Will Peltz  … Adam Sewell  
 Jacob Wysocki  … Ken Smith  
 Courtney Halvorson  … Val Rommel  
 Heather Sossaman  … Laura Barns  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva sai eri mielipiteitä kriitikoilta ja nettisivustoilta. Rotten Tomatoes-sivusto antoi elokuvalle 6/10 arvosanan, kehuen sitä ollen ”found-footage kauhuelokuva joka yhdistyy teini-slasher elokuvien kanssa samalla tarjoten teknologisen käänteen”. Metacritic antoi elokuvalle 59 pistettä sadasta. Se näytettiin ensimmäistä kertaa Fantasia Film Festivaleilla, jossa sitä kehuttiin sen visuaaleista ja näyttelemisestä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]