Ulrich von Hutten

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ulrich von Hutten Erhard Schönin piirtämänä (noin 1522).

Ulrich von Hutten (21. huhtikuuta 1488 Fuldan luostari, Fulda, Saksa29. elokuuta(?) 1523 lähellä Zürichiä) oli saksalainen valtakunnanritari, oppinut humanisti ja satiirikko.

Ulrich oli merkittävä satiirikko, joka hyökkäsi aikanasa ruhtinaita, katolisen kirkon skolastikkoja ja obskurantteja vastaan. Hän oli Epistolae virorum obscurorumin eli Hämäräin miesten kirjeitä toisen osan pääasiallinen kirjoittaja. Hän oli myös saksalainen patriootti ja kehitti vision yhdistyneestä Saksasta ja kirjoitti vuodesta 1520 lähtien saksaksi. Hänestä tuli Martti Lutherin seuraaja.

Ulrich oli Franz von Sickingenin kanssa toinen Ritarien kapinan johtajista Saksan ruhtinaita vastaan. Häviön jälkeen hän pakeni rahattomana Sveitsiin. Hänen entinen ystävänsä Erasmus kieltäytyi auttamasta häntä, mutta hän sai turvapaikan Ulrich Zwingliltä.

Ulrich von Hutten kärsi Ranskan taudista, johon hän lopulta kuoli. Hän kirjoitti sairaudesta ja sen hoidosta kuvauksen De Morbo Gallico, jonka Thomas Paynell käänsi myöhemmin englanniksi.[1]

Ulrich von Huttenin hautakivi

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]