Ulkoministeriön kansainvälisten asiain valmennuskurssi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ulkoasiainministeriön kansainvälisten asiain valmennuskurssi eli Kavaku on väylä Suomen ulkoministeriön niin kutsutulle yleisuralle, virkamiehiksi ja diplomaateiksi pyrkiville, ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneille.

Yleisurasta tekee ”yleisen” ja sen erottaa muista ulkoasiainhallinnon – ja yleensä valtionhallinnon – tehtävistä sen säännöllinen tehtäväkierto, joka koostuu keskimäärin 3–4 vuoden työjaksoista sekä kotimaassa että ulkomaanedustuksissa. Yleisuralle rekrytoidaan monipuolisia yleisosaajia (ei ainoastaan esimerkiksi kansainvälistä politiikkaa opiskelleita).[1]

Valintaprosessi on monivaiheinen ja sisältää eri hakuvaiheisiin päässeiden kohdalla muun muassa yleistietokokeen sekä psykologiset testit. Viime vuosina hakijoiden kokonaismäärä on ollut yli 800. Kurssille on hyväksytty 15–30 hakijaa.[2]

Alemman korkeakoulututkinnon suorittaneille on Hallintouran kurssi eli Halku, joka on myös yleisura. Hallintouran tehtäviin kuuluvat kansalaispalvelutehtävät, talous- ja tietohallintotehtävät, assistentin tehtävät sekä muut avustavat tehtävät eri osa-alueisiin liittyen.

Diplomaatiksi on mahdollista päästä myös poliittisen virkanimityksen kautta esimerkiksi erityisasiantuntijoiksi tai avustaviin tehtäviin niin kutsutun yleisen väylän ulkopuolelta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Töihin ulkoasiainhallintoon -opas (PDF-tiedosto)
  2. UM:n Kavakun sivut

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]