Uhka (vuoden 2006 elokuva)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Uhka
Ils
Ils.jpg
Ohjaaja David Moreau
Xavier Palud
Käsikirjoittaja David Moreau
Xavier Palud
Tuottaja Richard Grandpierre
Pääosat Olivia Bonamy
Michaël Cohen
Valmistustiedot
Valmistusmaa Ranska
Tuotantoyhtiö Eskwad
Ensi-ilta 2006, Suomessa 2007
Kesto 77 min
Alkuperäiskieli ranska
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Uhka (ransk. Ils, ”Ne”) on ranskalainen kauhuelokuva vuodelta 2006. Sen ovat käsikirjoittaneet ja ohjanneet David Moreau ja Xavier Palud.

Olivia Bonamy esittää nuorta opettajaa Clementineä, joka on vastikään muuttanut Ranskasta idylliseen maalaiskartanoon lähellä Bukarestia miesystävänsä Lucasin (Michaël Cohen) kanssa. Pariskunta herää keskellä yötä outoihin ääniin ja joutuu muukalaisten hyökkäyksen kohteeksi.

Elokuvan alussa todetaan sen perustuvan tositapahtumiin. Moreau ja Palud kirjoittivat sen Tšekkoslovakiassa kuulemansa itävaltalaisparin kokemuksista kertovan tarinan perusteella.

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomien Leena Virtanen kirjoitti elokuvan tv-esityksen alla 2012: ”Nyt pitää olla tarkkana, etten pilaa yhtään hetkeä illan elokuvasta. Ranskalaisten David Moreaun ja Xavier Paludin trilleri Uhka (2006) on huolellinen rakennelma, jonka jännitteet perustuvat juuri siihen, että katsojalla ei ole mitään hajua, mitä on tapahtumassa.”[1] Turun Sanomien Päivi Valotien mielestä Uhkan yritteliäät tekijät ovat ymmärtäneet, että kauhuelokuvissa ei yleensä ole kammottavaa se, mitä valkokankaalla näytetään vaan se, mitä katsoja saa itse kuvitella. Yhdentekevää on hänestä tekijöiden vakuuttelu tarinan tosipohjaisuudesta: ”Rakeista käsivarakuvaa, valjuja värejä ja tehokkaita näkökulmaotoksia kerrontakeinoinaan varsin onnistuneesti käyttävä Uhka toimii tarpeeksi hyvin omillaankin.” [2] Samaa mieltä on MTV3:n Outi Heiskanen, jonka mielestä Uhkan valttikortti on sen maltillinen 77 minuutin pituus: ”Vain reilun tunnin mittaisesta trilleristä on leikattu löysät pois. Nuoren parin arjen kuvailun jälkeen saapuu yö, jonka sysimusta salaisuus varastaa katsojan mielenkiinnon tehokkaasti.”[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Virtanen, Leena: Älä osta taloa Romanian maaseudulta. Ranskalainen trilleri pitää otteessaan jokaisella minuutillaan Helsingin Sanomat. 27.10.2012. Viitattu 20.4.2019. (Tilaajille.)
  2. Valotie, Päivi: Uhka vaanii varjoissa Turun Sanomat. 9.2.2007. Viitattu 20.4.2019.
  3. Heiskanen, Outi: Uhka (Ils) MTV Uutiset. 8.2.2007. Viitattu 20.4.2019.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.