Ugandan maantiede

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ugandan maantiede kertoo Ugandan maantieteestä. Ugandan pohjoispuolella sijaitsee Etelä-Sudan, itäpuolella sijaitsee Kenia, eteläpuolella sijaitsee Tansania ja länsipuolella sijaitsee Kongon demokraattinen tasavalta. Maan länsiosassa maasto kohoaa, kunnes ollaan Kongon demokraattisen tasavallan rajaseudulla, missä sijaitsevat Ruwenzorivuoret. Siellä on maan korkein vuori, joka on 5110 metriä korkea Margherita Peak. Maan itäosassa on useita sammuneita tulivuoria, joihin kuuluu 4321 metriä korkea Elgon. Maan sisäosassa sijaitsee 1200-1400 metrin korkuinen ylänköalue. Tansanian rajalla virtaa joki Kagera, joka laskee Victorianjärveen. Muita Ugandassa osin sijaitsevia järviä ovat Kongon demokraattisen tasavallan rajalla sijaitsevat Edwardinjärvi ja Albertinjärvi. Niilin sivujoki Valkoinen-Niili virtaa Victorianjärvestä kohti pohjoista. Valkoisen-Niilin sivuhaara virtaa ensin länteen ja sitten pohjoiseen Albertinjärven kautta. Tämän jokihaaran Albertinjärvestä eteenpäin virtaava osa on Albertin Niili.

Monet alueet Ugandassa ovat sen verran korkealla, että ilmasto siellä on lauha. Järvien ranta-alueilla ja alatasangoilla vuoden keskimääräinen lämpötila on 22°C. Vuoristoissa lämpötila on korkealla paljon alhaisempi. Joissakin vuoristoissa vuotuinen keskimääräinen sademäärä on 2000 mm. Sisämaassa ilmasto on paljon kuivempaa ja siellä esiintyy tuulia harvoin. Sateisinta on maaliskuusta toukokuulle ja marras-joulukuussa.

Ruwenzorivuorilla esiintyy useita uhanalaisia kasveja. Ugandan alueella on sademetsiä ja vuoristometsiä, missä esiintyy monenlaisia kukkakasveja, kuten orkideoja, tyräkkejä ja kellokasveja. Siellä kasvaa myös bambua ja saniaisia. Maan sisäosissa on savannia, missä esiintyy yksittäisiä puuryhmiä ja kuivimmilla alueilla kasvillisuus on enimmäkseen piikkipensaita. Ugandan alueella esiintyy yli 300 lajia nisäkkäitä. Näitä ovat sarvikuonot, norsut, simpanssit, vuorigorillat, antiloopit, puhvelit, kirahvit, leopardit ja leijonat.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Detlef Wienecke-Janz: Maailmalla, Afrikka ja Oseania. Suomentanut Elina Eichhorn, Arto Häilä, Eija Kämäräinen, Riitta Virkkunen. Weilin+Göös, 2009. ISBN 978-951-0-33477-5.