U – July 22

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
U – July 22
Utøya 22. juli
Ohjaaja Erik Poppe
Käsikirjoittaja
  • Siv Rajendram Eliassen
  • Anna Bache-Wiig
Tuottaja
  • Finn Gjerdrum
  • Stein B. Kvae
Säveltäjä Wolfgang Plagge
Kuvaaja Martin Otterbeck
Leikkaaja Einar Egeland
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Norja
Levittäjä Nordisk Film
Ensi-ilta
Kesto 90 minuuttia
Alkuperäiskieli norja
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

U – July 22 (alkuperäiseltä nimeltään Utøya 22. juli, tunnetaan myös nimellä Utøya: July 22) on vuonna 2018 ensi-iltansa saanut Erik Poppen ohjaama norjalainen draamaelokuva. Elokuva pohjautuu vuonna 2011 tapahtuneeseen Utøyan verilöylyyn, mutta sen hahmot ovat fiktiivisiä. Elokuva on kuvattu yhdellä 90 minuutin mittaisella katkeamattomalla otolla, jossa Utøyan saaren heinäkuun 22. päivän tapahtumat toisinnetaan reaaliajassa Kaja-nimisen tytön näkökulmasta.

Ohjaaja Poppen suunnitelmat tehdä elokuva näistä tapahtumista herättivät laajaa keskustelua Utøyan verilöylyn kaltaisten traagisten tapahtumien dramatisoimisesta, erityisesti niin pian tapahtuneen jälkeen. Poppe suunnitteli elokuvansa tiiviissä yhteistyössä yli 40 saarelta selviytyneen kanssa, tavoitteenaan luoda mahdollisimman autenttinen ja puhtaasti uhrien näkökulman säilyttävä kokonaisuus.[1] Iskujen tekijä nähdään elokuvassa vain kahdesti vilaukselta, etäältä kuvattuna.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

U – July 22 sai ilmestyessään pääosin myönteisen vastaanoton. Elokuvasivusto Rotten Tomatoes ilmoittaa, että 83 prosenttia kriitikoista on antanut elokuvalle positiivisen arvostelun.[2] Elokuvalehti Episodi antoi sille neljä tähteä viidestä, kutsuen sitä "karmaisevan tehokkaaksi" elokuvaksi, joka "jättää tyhjän olon, mutta se on todennäköisesti ollut tekijöiden päämääräkin".[3]

Helsingin Sanomien elokuvakriitikko Anton Vanha-Majamaa puolestaan antoi elokuvalle kaksi tähteä viidestä; hän piti elokuvaa "inhottavana kokemuksena, jota on vaikea suositella kellekään". Vanha-Majamaan mukaan elokuva ei opeta katsojalle mitään uutta uhreista, selviytyjistä, iskun tekijästä saati sen vaikutuksista Norjan yhteiskuntaan.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Thomas Rogers: How Soon Is Too Soon for a Movie of Real-Life Trauma? The New York Times. 13.3.2018. Viitattu 15.4.2021. (englanniksi)
  2. "U: July 22 (2018)" rottentomatoes.com. (englanniksi)
  3. U – July 22 – elokuvan arvostelu Episodi.fi. Viitattu 15.4.2021.
  4. Elokuva-arvostelu – Utøyan joukkomurhan minuutti minuutilta kertaava norjalaisdraama on inhottava kokemus, jota on vaikea suositella kenellekään Helsingin Sanomat. 18.10.2018. Viitattu 15.4.2021.