UUCP

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

UUCP (lyhenne sanoista Unix-to-Unix Copy) on joukko verkkoprotokollia ja Unix-työkaluohjelmia tiedostojen siirtoon ja komentojen suorittamiseen etäjärjestelmässä. Sitä käytettiin myös sähköpostin ja uutisryhmien välittämiseen.

uucp-ohjelmaan liittyy läheisesti myös muita komentoja kuten uuencode ja uudecode.

UUCP on nimestään huolimatta saatavilla myös useille ei-Unixin kaltaisille järjestelmille.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

UUCP:n kehitti Unixille AT&T:n Bell Laboratoriesissa työskennellyt Mike Lesk.[1] Vuoteen 1978 mennessä sen avulla oli luotu Bellillä 82 tietokoneen verkko, jossa sitä käytettiin enimmäkseen ohjelmien jakeluun. Ohjelmisto julkaistiin 1979 osana Version 7 Unixia.

UUCP:stä on tehty eri toteutuksia kuten HDB -versio ja GNU-projektin GNU UUCP.[2]

Tekniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

UUCP käytettiin usein modeemilinjan yli. Ohjelmisto soitti tietyin väliajoin toisen tietokoneen modeemiin ja muodosti yhteyden, jonka yli kopioitiin tiedostoja tai suoritettiin komentoja. Tämän jälkeen linja suljettiin. Jokaisessa UUCP-verkkoon kuuluvassa koneessa oli lista puhelinnumeroista, käyttäjätunnuksista ja salasanoista, joiden avulla yhteyksiä pidettiin.

Linkit verkon eri koneiden välillä eivät välttämättä olleet suoria. Sähköpostin välittämiseen käytettiin osoitteita, jotka listasivat solmut, joiden yli viestin piti kulkea. Esimerkiksi käyttäjän user osoite koneella barbox oli barbox!user, jos lähettäjän kone otti sinne suoran yhteyden. Jos koneiden välillä ei otettu suoraa yhteyttä, mutta tiedettiin että molemmat ottivat yhteyden koneeseen foovax, osoite oli muotoa foovax!barbox!user.

Yleisesti sähköpostiosoitteensa voi julkaista muodossa ...!bigsite!foovax!barbox!user, jossa koneen bigsite otaksutaan olevan tunnettu ja hyvin yhteyksissa muihin olevan ja olevan avoimen välityspalvelimen, joka otti vastaan muille osoitettua postia.

Eri koneiden välisten yhteyksien kartoittamiseen oli olemassa UUCP Mapping Project -niminen projekti, johon ylläpitäjät sähköpostilla ilmoittivat omat yhteytensä. Optimaaliset reitit eri koneiden välillä muodostettiin ohjelmallisesti ja julkaistiin kuukausittain comp.mail.maps-uutisryhmässä. Projekti lakkautettiin joulukuussa 2000.[3]

Myöhemmin UUCP-sähköposti oli helppo yhdistää Internetin SMTP-sähköpostiin.

Usenet-ryhmiä varten kehitettiin NNTP-protokolla.[4]

Protokolla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sähköpostin välittämistä on kuvattu määrittelyssä RFC 976 (UUCP Mail Interchange Format Standard).

UUCP:ssä on useita protokollia, joita ovat muun muassa 'g', 'f' ja 't' -protokollat.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:UUCP