UUCP

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

UUCP (Unix-to-Unix Copy) on varhainen verkkoprotokolla tiedostojen siirtoon ja komentojen suorittamiseen etäjärjestelmässä. Sitä käytettiin myös sähköpostin ja uutisten välittämiseen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

UUCP:n kehitti AT&T Bell Laboratoriesissa työskennellyt Mike Lesk. Vuoteen 1978 mennessä sen avulla oli luotu Bellillä 82 tietokoneen verkko, jossa sitä käytettiin enimmäkseen ohjelmien jakeluun. Ohjelmisto julkaistiin 1979 osana Version 7 Unixia.

Tekniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

UUCP käytettiin usein modeemilinjan yli. Ohjelmisto soitti tietyin väliajoin toisen tietokoneen modeemiin ja muodosti yhteyden, jonka yli kopioitiin tiedostoja tai suoritettiin komentoja. Tämän jälkeen linja suljettiin. Jokaisessa UUCP-verkkoon kuuluvassa koneessa oli lista puhelinnumeroista, käyttäjätunnuksista ja salasanoista, joiden avulla yhteyksiä pidettiin.

Linkit verkon eri koneiden välillä eivät välttämättä olleet suoria. Sähköpostin välittämiseen käytettiin osoitteita, jotka listasivat solmut, joiden yli viestin piti kulkea. Esimerkiksi käyttäjän user osoite koneella barbox oli barbox!user, jos lähettäjän kone otti sinne suoran yhteyden. Jos koneiden välillä ei otettu suoraa yhteyttä, mutta tiedettiin että molemmat ottivat yhteyden koneeseen foovax, osoite oli muotoa foovax!barbox!user.

Yleisesti sähköpostiosoitteensa voi julkaista muodossa ...!bigsite!foovax!barbox!user, jossa koneen bigsite otaksutaan olevan tunnettu ja hyvin yhteyksissa muihin olevan ja olevan avoimen välityspalvelimen, joka otti vastaan muille osoitettua postia.

Eri koneiden välisten yhteyksien kartoittamiseen oli olemassa UUCP Mapping Project -niminen projekti, johon ylläpitäjät sähköpostilla ilmoittivat omat yhteytensä. Optimaaliset reitit eri koneiden välillä muodostettiin ohjelmallisesti ja julkaistiin kuukausittain comp.mail.maps-uutisryhmässä. Projekti lakkautettiin joulukuussa 2000.[1]

Myöhemmin UUCP-sähköposti oli helppo yhdistää Internetin SMTP-sähköpostiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]