Tyttö nimeltä Nikita

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tyttö nimeltä Nikita
Nikita
Ohjaaja Luc Besson
Käsikirjoittaja Luc Besson
Tuottaja Patrice Ledoux
Säveltäjä Éric Serra
Wolfgang Amadeus Mozart
Kuvaaja Thierry Arbogast
Leikkaaja Olivier Mauffroy
Pääosat Anne Parillaud
Jean-Hugues Anglade
Tchéky Karyo
Valmistustiedot
Valmistusmaa Ranska
Tuotantoyhtiö Gaumont Film Company
Levittäjä The Samuel Goldwyn Company
Ensi-ilta 1990
Kesto 117 min
Alkuperäiskieli Ranska
Budjetti 50 miljoonaa frangia (~7,6 M€)
Tuotto 37 214 655 €
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Tyttö nimeltä Nikita (Nikita) on ranskalainen Luc Bessonin ohjaama ja käsikirjoittama draama- ja toimintaelokuva vuodelta 1990. Elokuvan pääosassa näyttelee Bessonin silloinen vaimo Anne Parillaud, ja muissa osissa näyttelevät muun muassa Jean-Hugues Anglade, Tchéky Karyo ja Jean Reno.

Elokuva oli kaupallinen menestys. Kritiikissä siitä on sanottu, että tyyliteltyä toimintaa ja nykyaikaisia sukupuolirooleja käsitellään siinä raikkaasti ja tuoreesti. Elokuvasta on tehty myös amerikkalaisversioita, jopa suoranaisia apinointeja.[1] Warner Brosin tuotantona valmistui vuonna 1993 elokuva Koodinimi: Nina jonka on ohjannut John Badham ja pääosaa näyttelee Bridget Fonda. Hongkongissa taas on tehty 1991 elokuva Black Cat joka noudattaa samanlaista juonikuviota kuin esikuvansa.

The New York Timesin kriitikot valitsivat Nikitan vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta elokuvasta.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan DVD-kansi.

Elokuva kertoo nuoresta Nikitasta, joka murtautuu ystävineen pieneen apteekkiin. Ryöstö päättyy ammuskeluun poliisien saapuessa paikalle. Nikitan ystävät menettävät henkensä. Nikita jää ainoana henkiin, ja hän ampuu yhden poliisin. Hänet tuomitaan elinkautiseen kaikkien tulitaistelussa kuolleiden poliisien surmaamisesta, ja tuomiosta hän joutuu istumaan 30 vuotta.

Vankilassa lavastetaan Nikitan itsemurha, ja kun hän herää, valtion edustaja tulee tapaamaan häntä ja tekee ehdotuksen: joko työ valtion salamurhaajana tai "rivi 8, paikka 30" (lavastetun haudan sijainti). Vastahakoisesti Nikita suostuu. Tästä alkaa kolmen vuoden koulutusjakso, jonka aikana nuoresta punkkarista kasvaa tappokone. Koulutuksen päätyttyä hän saa asettua aloilleen omaan asuntoonsa. Eräänä päivänä Nikita kuitenkin tapaa Marcon, jonka kanssa hän päätyy lopulta kihloihin. Uusi poikaystävä ei kuitenkaan tiedä mitään Nikitan taustasta, ja tätä Nikita yrittää parhaimman mukaan peitellä.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Anne Parillaud  Nikita  
 Jean-Hugues Anglade  Marco  
 Tchéky Karyo  Bob  
 Jeanne Moreau  Armande  
 Jean Reno  Victor, "siivooja"  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Arto Pajukallio, Elokuvat, Helsingin Sanomat 15.8.2012, sivu D 9
  2. The Best 1,000 Movies Ever Made, The New York Times. Viitattu 2.7.2016.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.