Tyttö ja helmikorvakoru (kirja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee romaania. Muita samannimisiä teoksia katso Tyttö ja helmikorvakoru.
Tyttö ja helmikorvakoru
Girl with a PearlEarring
"Turbaanipäinen tyttö", Vermeerin maalaus, jonka ympärille kirjan tapahtumat kerääntyvät
"Turbaanipäinen tyttö", Vermeerin maalaus, jonka ympärille kirjan tapahtumat kerääntyvät
Alkuperäisteos
Kirjailija Tracy Chevalier
Julkaistu 1999
Suomennos
Suomentaja Arja Gothoni
Kustantaja Otava
Julkaistu 2001
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 319
ISBN 951-1-17027-9
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Tyttö ja helmikorvakoru (engl. Girl with a Pearl Earring)[1] on yhdysvaltalaisen Tracy Chevalierin vuonna 1999 julkaistu romaani. Teos on ilmestynyt Arja Gothonin suomentamana ja Otavan kustantamana 2001.[1] Kirjan tapahtumat sijoittuvat 1600-luvun Hollantiin ja kertovat mielikuvituksellisen tarinan yhdestä hollannin kuuluisimmista taiteilijoista, Johannes Vermeeristä ja tämän kuvitteellisesta suhteesta salaperäisen tytön kanssa, joka poseeraa taiteilijan kuuluisimmassa teoksessa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kirja alkaa, kun 16-vuotias hollantilaistyttö Griet lähetetään perheensä rahapulan vuoksi piiaksi taidemaalari Vermeerin perheeseen. Grietin elämä muuttuu täysin, ensimmäistä kertaa perheensä hoivissa oleva tyttö joutuu kokemaan olevansa muita alempiarvoinen. Vermeerin ärtyisän vaimon komentelussa on kestämistä, mutta vähitellen Griet tottuu elämäänsä piikana. Ajan myötä hän tutustuu myös talon salaperäiseen ja vetäytyvään herraan, itse Vermeeriin. Griet ihailee kaikkea isännässään, joka ottaa hänet avukseen maalarin työssään. Tämä järjestely ei kuitenkaan miellytä kaikkia - eikä piikatytön pitäisi koskaan unohtaa taustaansa.

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Griet - Griet on kaunis ja suurisilmäinen, 16-vuotias tyttö. Hän pitää tunteensa omana tietonaan, ja noudattaa soveliaita tapoja. Griet ei ole kuitenkaan kovinkaan ujo, vaan tarpeen vaatiessa puhuu suunsa puhtaaksi. (Kirjassa Griet esittää "Turbaanipäisen tytön" tyttöä, vaikka todellisuudessa kuvan tytön henkilöllisyys on tuntematon.)

Johannes Vermeer – Arvostettu taidemaalari ja yhdentoista lapsen isä. Vermeer vetäytyy useimmiten omiin oloihinsa. Hän on vaitelias, komea ja rauhallinen mies.

Catharina Vermeer – Taiteilijan kaunis vaimo. Catharina on usein huonolla päällä, mikä saattaa johtua siitä, että hän on lähes aina raskaana. Catharina on hieman kömpelö, minkä takia hänen miehensä ei päästä vaimoaan ateljeehensa. Catharina ei pidä juurikaan Grietistä.

Pieter – Lihakauppiaan komea ja mukava poika, joka on ihastunut Grietiin.

Tanneke – Grietin lisäksi Vermeerin perheen ainoa palvelija. Tanneke esittää naista, joka poseeraa Vermeerin taulussa "Maitotyttö". Hän on noin kolmekymmentävuotias, tomera nainen. Aluksi hänestä Griet on kelpo tyttö, mutta erinäisten tapahtumien jälkeen hän ei enää pidä Grietistä lainkaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.