Tyana

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tyana tai Tyanna (m.kreik. Τύανα) oli antiikin aikainen kaupunki Vähässä-Aasiassa. Kreikkalaisen legendan mukaan sen perusti Traakian kuningas Thoas, ja kaupunkia kutsuttiin nimellä Thoana. Luwiaksi sen nimi oli Tuhana tai Tuwanna ja se oli itsenäisen kuningaskunnan pääkaupunki. Myöhemmin sitä hallitsivat kreikkalaiset ja roomalaiset. Ksenofon mainitsee Tyanan nimellä Dana ja kertoo sen olleen suuri ja varakas kaupunki. Kreikkalainen filosofi Apollonios oli syntynyt Tyanassa.

Roomalaisella kaudella Tyana kuului Cappadocian provinssiin. Rooman keisari Caracallan aikana kaupungista tuli roomalainen colonia, Colonia Antoniana Tyana.

Kun Palmyran valtakunta irtautui roomasta 260-luvulla, Tyana asettui palmyralaisten puolelle. Keisari Aurelianuksen lähtiessä sotaretkelle vuonna 272 Palmyraa vastaan, Tyanan asukkaat sulkivat ovensa roomalaisilta. Aurelianuksen kerrottiin tällöin julistaneen, ettei jättäisi koiraakaan eloon vallattuaan kaupungin. Tyanan lopulta kukistuttua, Aurelianus päätti kuitenkin säästää kaupungin, sillä filosofi Apollonioksen kerrottiin ilmestyneen Aurelianukselle näyssä ja kehottaneen häntä säästämään synnyinkaupunkinsa.

Vuonna 371 Itä-Rooman keisari Valens muodosti Cappadociasta uuden provinssin Cappadocia secundan ja teki Tyanasta sen pääkaupungin. Muslimien vallattuan Tyanan, siitä tuli muslimivaltakunnan rajakaupunki, mutta menetti tärkeytensä.

Tyanan rauniot sijaitsevat Kemerhisarin luona, 4,8 kilometriä Niğdestä etelään. Siellä sijaitsee muun muassa roomalaisen akveduktin rauniot.