Työmaavalaisin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Perinteinen hehkulampulla varustettu työmaavalaisin eli ”roikka”.

Työmaavalaisin, työmaavalo tai roikka[1] on siirrettävä valaisin, joka on suunniteltu työkohteen valaisemiseen esimerkiksi rakennus- tai asennustyömaalla, jossa muuta valaistusta ei ole tarpeeksi tai lainkaan saatavilla. Työmaavalaisin voi käyttää verkkovirtaa tai toimia paristolla tai akulla. Työmaavalaisimeen voi liittyä jalusta, jonka avulla valaisimen korkeutta ja suuntausta voi säätää. Työmaavalaisimet soveltuvat yleensä myös ulkokäyttöön ja muihin vaativiin oloihin ja ovat siksi koteloinniltaan hyvin suojaavia esimerkiksi roiskeveden suhteen.

Tyyppeinä voivat olla halogeenivalaisin ja LED-valaisin, aiemmin käytettiin hehkulamppuja.

Halogeenivalaisin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perinteiseen hehkulamppuun verrattuna halogeenivalaisimen etuna on kirkkaampi valo.

LED-valaisimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

LED-työmaavalaisimia jalustalla.

LED-valaisimet ovat syrjäyttämässä halogeenivalaimet. Nykyaikaiset LED-valaisimet ovat halogeenivalaisimia valovoimaisempia ja kuluttavat vähemmän virtaa, joten on kyetty kehittämään myös akkukäyttöisiä työmaavalaisimia sähköttömiin kohteisiin tai helppoon siirtelyyn. Led-valaisimet sietävät tärinää paremmin kuin halogeenivalot.

Kartion tai sylinterin muotoisten perinteisten roikkavalojen sijaan LED-työmaavalaisimet ovat usein suorakulmaisen levyn muotoisia valopaneeleita, jotka on saranoitu U-malliseen pidikkeeseen. Levyn taustapuolella on jäähdytysripoja. 2010-luvulla markkinoille on tullut myös työmaakohteen tasaiseen yleisvalaistukseen tarkoitettuja tehokkaita LED-valonauhoja[2].

Työmaavalaistuksen määräykset ja ohjeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa työmaavalaistusta säätelevät työturvallisuuslain 34. pykälä, työturvallisuusasetuksen 205/2009 26. pykälä sekä standardi SFS-EN 12464-1 vuodelta 2011 ja sitä soveltavat ST-kortit.[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. roikka. Kielitoimiston sanakirja. Helsinki: Kotimaisten kielten keskus, 2024.
  2. Hokkanen, Lauri: LED-valonauhojen käyttö työmaavalaistuksessa. Tampere: Tampereen ammattikorkeakoulu, rakennusalan työnjohdon tutkinto-ohjelma, 2021. Opinnäytetyö verkossa. (PDF) (viitattu 18.4.2023).
  3. Lukkarinen, Aki: ”Lainsäädäntö”, Työmaavalaistusopas, s. 6–8. Perustuu saman tekijän opinnäytetyöhön Työmaavalaistuksen nykytila Suomessa ja ohjeita työmaavalaistukseen. Tampere: Tampereen ammattikorkeakoulu, 2019. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 18.4.2023).