Jalusta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pieni kameran jalusta

Jalusta on rakenne, joka tukee esimerkiksi patsasta, kameraa, kaukoputkea, mittalaitteita tai valaisinta.

Kiinteät jalustat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esimerkiksi viinilaseilla, patsailla ja erilaisilla antenneilla on kiinteä jalusta jonka tarkoituksena on estää kaatumista. Koko rakennelman paino, painopisteen paikka ja etäisyys jalustan reunasta määräävät kaatumisherkkyyden.

Siirrettävät laitejalustat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jalusta esimerkiksi kameraan kiinnitettynä mahdollistaa pidempien valotusaikojen käyttämisen, koska jalustaa käytettäessä kamera ei pääse tärisemään yhtä helposti kuin käsivaralta kuvattaessa. Jalustoja on olemassa pieniä, esimerkiksi pöydälle sijoitettavia, mutta myös usean metrin pituisia ja ne ovat yleensä teleskooppijaloilla varustettuja.

Kuulapää

Jalustaan liitetään kaukoputken, videokameran tai valokuvakameran kanssa käytettäessä kinopää, joka mahdollistaa tasaisen sivusuuntaisen ja pystysuuntaisen liikkeen (panoroinnin ja tilttauksen). Kamerakäytössä vaihtoehtoinen säätölaite on kuulapää, jolla kamera saadaan kohdistettua nopeasti.

Kinopää
Jalusta taipuvilla jaloilla

Nykyään on myös taipuvilla jaloilla olevia jalustoja, jotka voi taitella esimerkiksi oksalle, pylvääseen tai ranteeseen, mutta niitä voi käyttää myös perinteisen jalustan tavoin.

Seurantalaite[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seurantalaitteella varustettu jalusta on jalusta, jota käyttämällä voi kuvata hitaallakin valotusajalla kohdetta joka liikkuu, tähtivalokuvauksessa sellainen on välttämättömyys jos kuvataan kaukaisia himmeitä kohtia. Seurantalaite tällöin kompensoi maapallon pyörimisestä johtuvan muutoksen tähtitaivaalla.

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta kolmijalka.
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta yksijalka.