Toimikas

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Tvilli)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo kangassidoksesta. Toimikas oli myös ammattijärjestö Tevan jäsenlehti 1987–2003.
Toimikkaan vino viivoitus muodostuu loimi- ja kudelankojen muodostamista lankajuoksuista eli nastoista. Kuvassa puuvillainen denim- eli farkkukangas.
Yksinkertaisen toimikkaan sidospiirros.

Toimikas (myös tvilli) on yksi kudottujen kankaiden perussidoksista. Muita perussidoksia ovat palttina ja pomsi. Toimikaskankaan tunnistaa loimi- ja kudelankajuoksuista muodostuvasta, yleensä 45 asteen kulmassa kulkevasta vinoviivoituksesta eli toimiviivoista. Toimikkaassa langat eivät sitoudu yhtä tiiviisti kuin palttinassa, sillä nasta kulkee vähintään kahden langan yli tai ali. Mitä pidempiä lankajuoksut ovat, sitä joustavampi kankaasta tulee. Valon taittuminen kankaan pinnalla on erilainen riippuen siitä, missä suunnassa toimiviiva kulkee. Esimerkkejä toimikaskankaista ovat denim eli farkkukangas, gabardiini ja tweed. Myös lastinki ja raskas sarka kudotaan usein toimikassidoksella.

Toimikkaita on monenlaisia. Tasatoimikkaassa loimi ja kude ovat yhtä paljon näkyvissä kankaan oikealla puolella. Kudevaltaisessa perustoimikkaassa kude on vallitsevana kankaan pinnalla. Loimivaltaisessa perustoimikkaassa loimi on vallitsevana kankaan pinnalla. Muita perustoimikkaasta johdettuja toimikkaita ovat kärkitoimikas, ristitoimikas, murtotoimikas, ruudullinen murtotoimikas, punostoimikas, katkotoimikas, kierretoimikas, aaltotoimikas ja vinotoimikas.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Harjumäki, Ulla ym. Kankaankutojan sidosoppi. 3.-4. painos. Helsingissä: Otava, 2001. ISBN 951-1-09880-2
Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.