Pyhän Olavin dominikaanikonventti

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Turun dominikaanikirkko)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näkymä Kaskenmäeltä kohti Auransiltaa. Konventti on sijainnut rinteessä kadun molemmin puolin. Konventin kirkko on ollut kadun oikealla puolella, refektorio kadun kohdalla ja ristikäytävä sekä hautausmaa kadun vasemmalla puolella.

Pyhän Olavin dominikaanikonventti oli keskiajalla Turussa sijainnut dominikaaniveljeskunnan konventti. Konventti sijaitsi nykyisen Kaskenkadun paikalla, kohdassa jossa se nousee Auransillalta kohti kaakkoa Kaskenmäelle. Turun dominikaanikonventti on perustettu 1249, mutta ei tiedetä, sijaitsiko se jo tuolloin Kaskenmäessä. Kivikirkon rakentaminen tuli ajankohtaiseksi viimeistään vuoden 1429 tulipalon jälkeen 1430-luvulla. Luostariin kuuluneiden rakennusten raunioita on löytynyt kadun molemmilta puolilta ja sen alta.[1]

Kaskenmäessä pääkonttoriaan pitävä Veritas-eläkevakuutusyhtiö paljasti satavuotisjuhliensa yhteydessä 2005 Kimmo Ojaniemen veistoksen Dominikaanit Turussa toimitalonsa edessä Olavinpuistossa, paikalla jossa dominikaanikonventti aikoinaan sijaitsi.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hiekkanen, Markus: Suomen keskiajan kivikirkot, s. 180–183. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2007. ISBN 978-951-746-861-9.
  2. Dominikaanit Turussa -muistomerkki (Arkistoitu – Internet Archive), Veritas. Viitattu 12.12.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.