Tuoteavain

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tuoteavain (engl. product key) eli lisenssiavain (licence key) eli CD-avain (CD key) on tietokoneohjelmien ja tietokonepelien jakelussa käytetty keino vähentää laitonta kopiointia. Ohjelman myyntipakkauksen mukana tulee tarra, jossa on satunnaisista kirjaimista tai numeroista koostuva koodi, joka on syötettävä ohjelman ottamiseksi käyttöön. Pelkkä CD-ROM:iltä ladattu tai netistä kopioitu ohjelma on hyödytön, koska sitä ei voi ottaa käyttöön ilman avainkoodia.

Kiertäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuoteavaimen vaatimuksen voi kiertää eri tavoin.

Ohjelman voi kräkätä, jolloin avaimen tarve poistuu. Kräkkäysohjelmia on ladattavissa harrastajien verkkosivuilta. Se toimii muuttamalla ohjelmaa siten että kutsu lisenssiavaimen tarkastavaan rutiiniin poistuu. Kräkit saattavat olla ohjelman versioon sidottuja, joten ohjelma on murrettava uudelleen kun se päivittyy.

Toinen vaihtoehto on käyttää ns. keygen-ohjelmaa, joka tuottaa ohjelman hyväksymän avaimen. Ohjelmat toimivat yleisimmin luomalla satunnaisia koodeja ja ajamalla ne alkuperäisestä ohjelmasta otetun tarkistuksen läpi ja tulostamalla avaimet jotka menevät siitä läpi.

Lisenssiavaimen vaatimuksen voi kiertää käyttämällä vuodettua avainta, joka on tarkoitettu yritysten tai tietokonevalmistajien käyttöön (volume license key/corporate key). Eräs kuuluisa tapaus tämän käytöstä oli Windows XP -käyttöjärjestelmän FCKGW-alkuinen avain, joka vuosi julki 35 päivää ennen kuin käyttöjärjestelmä virallisesti julkaistiin 28. elokuuta 2001.

Ohjelmien kehittäjät pyrkivät estämään kopioitujen ja generoitujen avaimien käyttöä. Monissa tietokonepeleissä peli tarkisti avaimen kehittäjän palvelimelta verkkomoninpeliin liityttäessä. Kaksi pelaajaa ei voinut pelata yhtä aikaa samalla avaimella.

Kehittyneempää versiota avaimen tarkastamisesta nimitetään tuoteaktivoinniksi. Siinä ohjelma tarkistaa avaimen kehittäjän palvelimelta sitä syötettäessä. Samalla ohjelma sidotaan tietyn tietokoneen käyttöön esim. suorittimen ja verkkokortin sarjanumeron ja laitteiston merkin ja mallin avulla. Nykyiset kräkit esim. Microsoft Windowsin uudempiin versioihin perustuvat itse kehitetyn KMS-palvelun (Key Management Server) käynnistämiseen käyttöjärjestelmän aktivoinnin ajaksi.