Tuli ja myrkkykatko

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tuli ja myrkkykatko
Fire and Hemlock
Alkuperäisteos
Kirjailija Diana Wynne Jones
Kieli englanti
Genre fantasia, nuortenkirjallisuus
Kustantaja HarperCollins
Julkaistu 1985
Ulkoasu nidottu
Suomennos
Suomentaja Anna-Maija Viitanen
Kustantaja WSOY
Julkaistu 1988
Sivumäärä 363
ISBN 951-0-15273-0
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Tuli ja myrkkykatko (engl. Fire and Hemlock) on Diana Wynne Jonesin vuonna 1984 ilmestynyt fantasiaromaani.

Kirja oli Mythopoeic-palkintoehdokas vuonna 1986 ja se sai Phoenix-palkinnon kunniamaininnan vuonna 2005. [1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kirjaa kertoo aikuisuuden kynnyksellä olevasta Pollysta, joka siivotessaan huonettaan huomaa, että hänen muistoissaan on hyvin suuri aukko. Kun Polly ajattelee tätä aukkoa, hän muistaa hämärästi olleensa hautajaisissa Hunsdon-kartanossa ollessaan kymmenenvuotias. Siellä hän tutustui mieheen nimeltä Thomas "Tom" Lynn. Tom pyysi Pollya auttamaan häntä valitsemaan kuusi valokuvaa suuresta valokuvapinosta. Yksi valokuvista on nimeltään: "Tuli ja myrkkykatko" ja Tom antoi tämän valokuvan Pollylle.

Seuraavien vuosien aikana Tom ja Polly tutustuvat toisiinsa paremmin ja Tom lähettää Pollylle kirjoja ja kirjeitä, joissa on tarinoita. Kirjoihin lukeutuvat esimerkiksi Kolme muskettisoturia ja Taru sormusten herrasta -trilogia. Pian, Polly kohtaa myös Tomin ex-vaimon perheen, joka haluaa hänestä eroon. Polly saa selville, että Tomin ex-vaimolla on salaperäisiä voimia, joilla hän pitää Tomia vallassan mutta Tom ei halua puhua asiasta.

Kirjan toisessa takautumassa, kuusitoistavuotias Polly ymmärtää, että hän on aina rakastanut Tomia ja päättää selvittää mitä hänelle on tapahtunut. Saadakseen selville mitä on tapahtunut hän käyttää apunaantaikuutta. Hän päätyy takaisin Hunsdon-kartanolle, jossa kaikki sai alkunsa. Hän tapaa siellä Tomin ex-vaimon, Laurelin, joka kertoo Pollylle (valheellisesti), että Tom on kuolemaisillaan eikä halua nähdä Pollya enää koskaan. Polly suostuu tähän ja lähtee pois.

Kolmen vuoden päästä, Polly istuu "Tuli ja myrkkykatko"-valokuvan edessä ja ymmärtää sen olleen lahja Tomilta. Polly päättää selvittää mitä Tomille on tapahtunut ja hänelle selviää, että kaikki Tomiin liittyvät muistot on pyyhitty pois hänen elämästään. Muistot Tomista ovat poistuneet myös kaikkien niiden mielestä, jotka tunsivat hänet. Polly suuttuu ja vannoo löytävänsä Tomin, miehen, jota hän yhä rakastaa.

Hän saa apua lukemalla vanhoja kansantarinoita ja balladeja, jotka auttavat häntä selvittämään totuuden. Hänelle selviää, että Tom on solmimassa sopimusta Laurelin- keijujen kuningattaren kanssa. Polly päättää estää sopimuksen solmimisen ja voittaa Tomin rakkauden.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.