Tulenpuhallus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maharaja Brass Bandin tulenpuhaltaja Jaipurissa, Intiassa.
Tulenpuhaltaja Suomessa

Tulenpuhallus on tulitaiteilijoiden temppu, jossa luodaan tulipatsas puhaltamalla tulenarkaa nestettä palavaan soihtuun.

Tulenpuhallus ja tulennielentä ovat kaksi eri asiaa. Tulennielentä tarkoittaa palavan soihdun viemistä suuhun ja suun sulkemista sen ympärille siten, että liekki tukahtuu ja sammuu.

Tulenpuhallusta käytetään usein sirkuksessa esityksen jännittävimmässä vaiheessa. Myös monet black metal -musiikkia esittävät yhtyeet ovat käyttäneet tulenpuhaltajia visuaalisen ilmeensä luomisessa.

Monilla tarueläimillä, kuten lohikäärmeillä, on uskottu olevan kyky sylkeä tulta luonnostaan.

Turvallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulenpuhalluksen ensisijainen vaara on suun limakalvojen vaurioituminen. Tulenpuhallus voi aiheuttaa palovammoja ja se voi sytyttää vaatteet, hiukset, kulmakarvat tai liian lähellä olevat esineet palamaan. Suurin vaara on kuitenkin palavan nesteen vahingossa keuhkoihin vetäminen, joka voi aiheuttaa kemiallisen keuhkokuumeen tai jopa kuoleman. Nesteen joutuminen keuhkoihin aiheuttaa kemiallisen keuhkokuumeen vaikka se ei olisi palavaakaan. Pisara riittää.

Tulenpuhaltajan pitäisi välttää räjähtävien nesteiden, kuten alkoholin käyttöä. Bensiiniä ei voi eikä saa käyttää missään tapauksessa, sillä se syövyttää ja voi aiheuttaa kuoleman. Usein käytössä on parafiini tai puhdistettu lamppuöljy. Turvallisin vaihtoehto on luonnonöljypohjainen ( rapsi tai rypsi) sytytysneste. Muita ei ole suositeltavaa käyttää. Myös näitä koskevat edellä mainitut varoitukset.

Tulenpuhallus on turvallisinta tehdä ulkona. Tuulen pitäisi puhaltaa tulenpuhaltajasta poispäin, ja koko ajan samaan suuntaan, sillä tuulensuunnan muuttuminen voi aiheuttaa palovammoja. Tulenpuhaltaja voi päätellä tuulensuunnan katsomalla soihdun liekin lepatussuuntaa.

Tulenpuhaltajan on pidettävä liekki riittävän kaukana kasvoista, koska tuli voi sytyttää iholla olevan sytytysnesteen palamaan. Tulenpuhaltaja pyyhkii usein huulensa ja kasvonsa ennen uutta puhallusta. Myös kasvojen karvat tai hiukset saattavat syttyä palamaan varomattomuuden vuoksi. Erikoisimmissa tulennielentäesityksissä, kuten joukkotulenpuhalluksessa, puhaltajat suojaavat usein silmänsä suojalaseilla.

Vaikka tulenpuhallus olisi tehty turvallisuusohjeita noudattaen, tempussa on silti paljon riskejä ja niitä ei suositella kenenkään itse kokeiltaviksi vaan ainoastaan pätevän ohjaajan opettamana. Kirjassa Fire Breathing Basics mainitaan seuraavat mahdolliset haitat:

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tulenpuhallus.