Tugan Sohiev

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tugan Sohiev (s. 1977 Vladikavkaz, Ossetia) on venäläinen kapellimestari, joka on nopeasti luonut kansainvälistä uraa. Sohiev sai koulutuksensa Pietarin konservatoriossa Ilja Musinin ja Leonid Kortšmarin oppilaana ja tämän kuoleman jälkeen opiskeli jonkin aikaa Juri Temirkanovin johdolla. Vuonna 2000 Sohiev teki läpimurron voittamalla Prokofjev-kapellimestarikilpailun Pietarissa.

Sohiev nimitettiin kilpailun jälkeen Venäjän valtionorkesterin ylikapellimestariksi ja Pohjois-Ossetian filharmonikoiden taiteelliseksi johtajaksi, jossa virassa hän toimi vuoteen 2003 asti. Vuonna 2001 Sohiev johti ensi kerran Kirovin oopperassa teoksen Matka Reimsiin. Metropolitan-oopperassa hän debytoi 2003 Jevgeni Oneginilla. Britannian debyytti tapahtui 2002 Walesin kansallisoopperassa La Bohèmella. Vuonna 2003 Sohiev valittiin Walesin kansallisoopperan ylikapellimestariksi, mutta hän erosi tehtävästä jo vuotta myöhemmin stressiin vedoten. Nykyisin hän on Toulousen Theatre du Capitolen orkesterin päävierailija ja taiteellinen neuvonantaja.

Sohiev on johtanut BBC:n filharmonista orkesteria, Birminghamin kaupungin sinfoniaorkesteria, Concertgebouw-orkesteria ja Frankfurtin radion sinfoniaorkesteria. Suomessa hän johti lokakuussa 2007 Radion sinfoniaorkesteria. Sohievin ensimmäinen levytys Theatre du Capitolen orkesterin kanssa sisälsi Pjotr Tšaikovskin neljännen sinfonian ja Modest Musorgskin Näyttelykuvia.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]