Tsukemono

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tsukemono-annos.

Tsukemono (jap. 漬物) on japanilainen kasvissäilyke, eräänlainen pikkelssi, joka on osa japanilaista perusruokavaliota. Sitä voidaan käyttää myös riisipallojen täytteenä.[1] Tsukemono-kasvisten marinointiliemi voi olla suolalientä, soijakastiketta, misoa, etikkaa tai saken pohjasakkaa. Myös riisilesettä tai kuivaa suolaa voidaan käyttää. Inkivääristä makeassa etikkaliemessä tehdyn tsukemonon erikoisnimi on gari (jap. ガリ).[2] Vaikka kurkku, kiinankaali, nauris, ume ja retikka ovat hyvin suosittuja tsukemonoon käytettäviä kasviksia, sitä voi tehdä lähes mistä tahansa kasviksesta.

Tsukemono on alun perin keksitty vihannesten säilömiseksi talven varalle, mutta nykyisin sitä syödään myös maun takia. Valmistustapa muistuttaa eurooppalaista hapankaalin tai suolakurkkujen valmistusta: kasvikset viipaloidaan ruukkuun tai tölkkiin, niiden väliin sirotellaan suolaa tai päälle kaadetaan marinointilientä ja päälle laitetaan paino, joka pitää kasvikset pinnan alla.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tsukemono.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Heikki Valkama: Voimalla äidin riisipallojen 21. helmikuuta 2007. Aamulehti. Viitattu 6. heinäkuuta 2007.
  2. Jaakko Rahola: Raholan syötäviä sanoja: G 14. maaliskuuta 2007. Tekniikan viestintä Rahola Oy. Viitattu 6. heinäkuuta 2007.


Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.