Tróodos

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Troodos)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tróodos
Τρόοδος
Tróodos-vuoristoa.
Tróodos-vuoristoa.
Korkeus 1 952 m
Sijaintitiedot

Koordinaatit: 34°55′N, 32°50′E

Sijainti Kypros

Tróodos (kreik. Τρόοδος) on Kyproksen suurin vuoristo. Myös saaren korkein huippu Ólympos (1 952 m) sijaitsee Tróodos-vuorilla.

Tróodos levittäytyy Kyproksen länsiosassa. Vuoriston nimi on selitetty muinaiskreikkaan perustuen kahdella tavalla: se voisi tarkoittaa joko ”kolmea tietä” (τρεις ὁδοί, treis hodoi) tai ”Adoniksen vuorta” (Το-ορο-Άδος, To-oro-Ados) < Άδωνης, Adonis). Useimmat Kyproksen suurimmat joet, kuten pisin joki Pediaíos, saavat alkunsa Tróodokselta. Vuoriston pohjoispuolella sijaitsee Mesaorían tasanko ja sen pohjoispuolella puolestaan saaren toiseksi merkittävin vuorijono Pentadáktylos.

Tróodos-vuoristo tarjoaa viileän pakopaikan, jossa voi kesäisin vaellella mäntymetsissä ja talvisin hiihtää. Vuorilla sijaitsee useita kuuluisia lomakohteita sekä bysanttilaisia luostareita ja kirkkoja. Vuoristossa sijaitsee useita kyliä, muun muassa siitä nimensä saanut Tróodoksen kylä.

Kirkot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tróodos-vuoristossa on kymmenen kirkkoa, jotka kuuluvat Unescon maailmanperintöluetteloon. Ensimmäiset yhdeksän kirkkoa lisättiin luetteloon vuonna 1985 ja viimeisin kirkko vuonna 2001. Kirkot ovat:[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Painted Churches in the Troodos Region UNESCO World Heritage Centre. Viitattu 16.4.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]