Tróodos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tróodos
Τρόοδος

Tróodos-vuoristoa.

Tyyppi
Sijainti
Korkeus merenpinnasta
1 952 m
Kartta
Koordinaatit

Tróodos (kreik. Τρόοδος) on Kyproksen suurin vuoristo. Myös saaren korkein huippu Ólympos (1 952 m) sijaitsee Tróodos-vuorilla.

Tróodos levittäytyy Kyproksen länsiosassa, Nikosian, Limassolin ja Páfoksen alueilla. Vuoriston nimi on selitetty muinaiskreikkaan perustuen kahdella tavalla: se voisi tarkoittaa joko ”kolmea tietä” (τρεις ὁδοί, treis hodoi) tai ”Adoniksen vuorta” (Το-ορο-Άδος, To-oro-Ados < Άδωνης, Adonis). Useimmat Kyproksen suurimmat joet, kuten pisin joki Pediaíos, saavat alkunsa Tróodokselta. Vuoriston pohjoispuolella sijaitsee Mesaorían tasanko ja sen pohjoispuolella puolestaan saaren toiseksi merkittävin vuorijono Pentadáktylos.

Tróodos-vuoristo tarjoaa viileän pakopaikan, jossa voi kesäisin vaellella mäntymetsissä ja talvisin hiihtää. Vuorilla sijaitsee useita kuuluisia lomakohteita sekä bysanttilaisia luostareita ja kirkkoja, jotka on koristeltu hienoin maalauksin. Edustavimmat kirkot muodostavat Unescon maailmanperintökohteen nimellä Tróodoksen maalatut kirkot.[1] Vuoristossa sijaitsee useita kyliä, muun muassa siitä nimensä saanut Tróodoksen kylä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Painted Churches in the Troodos Region UNESCO World Heritage Centre. Viitattu 23.5.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]