Trogonilinnut

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Trogonilinnut
Kaunotrogoni (Trogon elegans)
Kaunotrogoni (Trogon elegans)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Trogonilinnut
Trogoniformes
AOU, 1886
Heimo: Trogonit
Trogonidae
Lesson, 1828
Suvut[1]
Katso myös

  Trogonilinnut Wikispeciesissä
  Trogonilinnut Commonsissa

Trogonilinnut eli vanhalta nimeltään surukulinnut (Trogoniformes) ovat tropiikissa eläviä eksoottisia lintulajeja, joilla on kaksi varvasta suuntautunut eteenpäin ja kaksi taaksepäin. Sama piirre on useilla muillakin lintulahkoilla, mutta niillä taakse ovat kääntyneet ensimmäinen ja neljäs varvas, trogonoilla sen sijaan ensimmäinen ja toinen varvas, mikä kertoo yhteisestä alkuperästä. Trogonilintujen lahkoon kuuluu vain yksi heimo, trogonit (Trogonidae), jossa on noin 40 lajia. Ryhmä on kuitenkin sangen vanha, ja mm. Tanskasta ja Saksasta eoseenikerrostumista on löydetty trogonilintujen fossiileja.

Trogonilinnut muodostavat kolme selvästi erottuvaa ryhmää, joista yksi elää Aasiassa, toinen Afrikassa ja kolmas trooppisessa Amerikassa Texasin eteläosasta Argentiinan pohjoiskärkeen ulottuvalla alueella. Trogonit ovat hyvin värikkäitä. Ne elävät yksikseen ja viettävät hiljaista ja rauhallista elämää tropiikin viidakoissa, syvällä latvuskerroksessa. Ne istuvat pitkiä aikoja liikkumatta oksallaan, josta ne väijyvät paikalle osuvia hyönteisiä. Amerikkalaisten lajien pääravintoa ovat kuitenkin hedelmät ja marjat. Ne pyrähtävät äkkiä vahtipaikaltaan, lentävät marjapensaan luokse, sieppaavat haluamansa marjat ja palaavat syömään niitä kaikessa rauhassa.

Trogonilinnut pesivät puun koloissa. Jotkut lajit kaivavat pesänsä itse nokallaan lahoon puuhun. Kerralla on munittu tavallisesti 2–4 pyöreää hyvin valkoista munaa, joita molemmat puolisot hautovat. Koiras osallistuu hautomiseen siitä huolimatta, että pitkä pyrstö aiheuttaa vaikeuksia. Hautominen kestää noin 29 päivää.

  1. Högmander, H., Björklund, H., Hintikka, J., Lokki, J., Södersved, J. & Velmala, W.: Maailman lintulajien suomenkieliset nimet 2018. BirdLife Suomi. Arkistoitu 15.2.2018. Viitattu 31.3.2018.
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.