Trogi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Trogi
Trog
Ohjaaja Freddie Francis
Käsikirjoittaja
Tuottaja Herman Cohen
Säveltäjä John Scott
Kuvaaja Desmond Dickinson
Leikkaaja Oswald Hafenrichter
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdistynyt kuningaskunta
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Warner Bros.
Netflix
Ensi-ilta 24. lokakuuta 1970 (US)
Kesto 93 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Trogi (Trog) on brittiläinen scifi-/kauhuelokuva vuodelta 1970. Trogin on ohjannut Freddie Francis, ja sen pääosassa nähdään Joan Crawford. Sivuosissa esiintyvät muiden muassa Michael Gough, Bernard Kay ja Kim Braden. Peter Bryan ja John Gilling vastasivat elokuvan käsikirjoituksesta. Elokuva on genreltään scifin, kauhun ja trillerin sekoitus. Pituudeltaan se on 93 minuuttia, ja Warner Bros. tuotti elokuvan.

Elokuvan budjetti oli niin tiukka, että osa näyttelijöistä, päätähti Crawford mukaan lukien, joutui itse kustantamaan elokuvassa käyttämänsä asusteet. Trogi-hirviötä näytelleen Joe Corneliuksen käyttämä apinapuku puolestaan oli jäämistöä Stanley Kubrickin elokuvasta 2001: Avaruusseikkailu (2001: A Space Odyssey, 1968). Näyttelijöille ei tarjottu edes pukeutumistiloja, ja esimerkiksi Crawford käytti omaa autoaan pukuhuoneena. Kuvausten päätyttyä ja elokuvan valmistuttua Crawford kertoi häpeävänsä osuuttaan siihen. Trogi jäi hänen viimeiseksi elokuvakseen[1].

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kolme nuorta miestä ovat retkeilemässä Englannin maaseudulla ja törmäävät sattumalta outoon luolaan. He laskeutuvat luolaan, missä apinamainen olento hyökkää heidän kimppuunsa ja surmaa yhden miehistä. Kaksi muuta pakenevat. Järkyttävällä kohtaamisella on seurauksensa, ja miehet viedään hoidettaviksi Brocktonin tutkimuskeskukseen. Tutkimuskeskuksessa antropologian tohtori Brocktonin (Joan Crawford) kiinnostus miesten kohtaamaa outoa olentoa kohtaan herää.

Brockton palkkaa toisen selvinneistä miehistä apulaisekseen ja yhdessä he palaavat tutkimaan luolaa. He onnistuvat näkemään olennon ja ottavat siitä valokuvia. Brockton on varma, että olento on jonkinlainen apinamies (engl. troglodyte), puuttuva linkki. Hän ottaa asiakseen tutkia Trogiksi nimeämäänsä olentoa ja yrittää muun muassa kommunikoida tämän kanssa. Brocktonin on lisäksi vakuutettava paikalliset kyläläiset, viranomaiset ja kollegansa löytönsä merkittävyydestä. Paikalliset haluaisivat nimittäin surmata Trogin, jonka he uskovat olevan vaarallinen ja aggressiivinen hirviö.

Brockton saa napattua Trogin laboratorioonsa ja alkaa yhdessä Sam Murdockin (Michael Gough) ja tämän tyttären Annen (Kim Braden) kanssa opettaa apinamiestä. Brocktonin avulla Trogi alkaa kesyyntyä, mutta se ei riitä Murdockille, joka vaatii oikeusistuinta surmaamaan apinamiehen. Oikeuden vastaus on kielteinen. Murdock ei tästä lannistu ja päättää hoitaa asian omakätisesti. Hän murtautuu Brocktonin laboratorioon, vapauttaa Trogin häkistään ja yrittää tappaa tämän. Yritys epäonnistuu, ja Trogi surmaa miehen. Seuraavaksi vihainen Trogi suuntaa kulkunsa kylälle, missä se aiheuttaa tuhoa ja tappaa useita ihmisiä. Lopuksi se nappaa mukaansa pikkutytön ja pakenee entiseen kotiinsa takaisin luoliin.

Viranomaiset lähtevät jahtaamaan Trogia, mutta tohtori Brockton ehättää ensin olennon luo. Hän laskeutuu kielloista huolimatta sen luolaan ja saa Trogin taivuteltua antamaan pikkutytön takaisin. Viranomaiset kuitenkin ryntäävät sisään ja surmaavat Trogin.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Joan Crawford  Tohtori Brockton  
 Michael Gough  Sam Murdock  
 Bernard Kay  Tarkastaja Greenham  
 Joe Cornelius  Trogi  
 Kim Braden  Anne Brockton  
 David Griffin  Malcolm Travers  
 John Hamill  Cliff  

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Video-oppaassa vuodelta 1994 Kari Salminen kutsuu Trogia aidoksi kalkkunaklassikoksi ja antaa sille yhden tähden viidestä, mikä vastaa sanallista arviota ”huono”.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Trivia for Trog Imdb. Viitattu 29. maaliskuuta 2007. (englanniksi)
  2. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]