Triarii
Triarii (lat.; yks. triarius) olivat Rooman tasavallanaikaisen armeijan kolmas standardirivistö. Tiukan paikan tullen nuoremmat hastati- ja principes-rivistöt vetäytyivät triarii-rivistön luo, jolloin oli mahdollista yrittää vastahyökkäystä tai turvata Rooman joukkojen turvallinen vetäytyminen. Triarii-yksikön upseerius oli kunnia-asia; rivistö muodostui legioonan parhaista ja yleensä vanhimmista joukoista. Triarii-sotilailla oli parempi palkka ja he saivat pitkille marsseille hevosen.
Triariukset jaoteltiin kymmeneen 160-miehen vahvuiseen manipuliin, jotka taas koostuivat kahdesta centurion komentamasta, 80 miehen vahvuisesta centuriasta. Joissain tapauksissa triariukset jaettiin vain kymmeneen 120 miehen vahvuiseen manipuliin, joka vastasi yhtä hastati- tai principes-centuriaa. Triariukset olivat Rooman armeijoiden veteraaneja ja tämä kokemus teki heistä täydellisiä joukkoja tukemaan nuorempia rivistöjä. Triariusten varustus koostui yleisesti joko lorica hamata-tyyppisestä rengaspanssarista tai kreikkalaistyylisestä pronssisesta rintapanssarista, scutum-tyypin kilvestä, työntökeihäästä ja gladius-miekasta.[1]
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ Goldsworthy, Adrian: Rooman sotilasmahti. Armeija joka loi historian mahtavimman imperiumin, s. 26–31. Karisto, 2005.