Tranquility

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tranquility-moduuli
Tranquilityn sijainti kuvan keskivaiheilla (Tilanne 2021-07).

Tranquility eli Node 3 (liitososa 3) on Kansainväliseen avaruusaseman moduuli.[1]

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tranquility, kuten Node 2:kin, on ESAn rahoittama ja Thales Alenia Spacen italialaisen tehtaan rakentama. Vuonna 1997 ESA ja NASA solmivat sopimuksen, jossa NASA vaati näiden kahden moduulin toteutusta Euroopassa maksuna ESAn Columbus-moduulin laukaisulle sukkulalla.[2] Moduuli siirtyi NASAn omistukseen vuonna 2009, kun se toimitettiin avaruuteen ja asennettiin avaruussukkulalennolla STS-130. Italialainen moduuli Cupola kiinnitettiin Tranquilityyn.

Moduuli sisältää laitteita elämän ylläpitoon avaruusasemalla, kuten hengitysilman muodostamiseen, kierrättämiseen ja laaduntarkkailuun käytettäviä laitteita ja avaruus-WC:n.

Nimikilpa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tranquility nimettiin yleisöäänestyksen seurauksena. Tranquility oli NASAn ehdottamista nimistä suosituin, mutta Stephen Colbert kampanjoi nimen ”Colbert” puolesta, ja tämä ehdotus sai kaikista eniten ääniä. 14. huhtikuuta 2009 Sunita Williams esiintyi The Colbert Report -ohjelmassa ja paljasti voittajat. Kompromissina moduulin juoksumatto sai nimen "C.O.L.B.E.R.T." (Combined Operational Load Bearing External Resistance Treadmill).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tranquility.