The Colbert Report

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Colbert Report
Tyyli komedia, satiiri, uutisparodia
Kestoaika 22 min
Luoja(t) Stephen Colbert
Ben Karlin
Jon Stewart
Pääosissa Stephen Colbert
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat Comedy Central
Esitetty 17. lokakuuta 2005 – 18. joulukuuta 2014
Jaksoja 1447
Tuotanto
Tuottaja(t) Jon Stewart
Ben Karlin
Stephen Colbert
Ohjaaja(t) Jim Hoskinson
Palkinnot
Voitetut Emmy
Paras käsikirjoitus varietee-, musiikki- tai komediaohjelmassa (2008, 2010, 2013)
Paras varietee-, musiikki- tai komediasarja (2013)
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

The Colbert Report on amerikkalainen Peabody- ja Emmy-palkittu satiirinen televisiosarja, jota esitettiin Yhdysvalloissa vuosina 2005–2014 Comedy Central -kanavalla maanantaista torstaihin sen ns. emosarjan The Daily Show'n jälkeen. Ohjelmaa juonsi Stephen Colbert.

The Colbert Report on parodia Yhdysvalloissa suosituista henkilövetoisista ajankohtaisohjelmista, joiden sisältö rakentuu juontajan persoonalle ja tämän esittämille mielipiteille. Tunnetuin esimerkki näistä ohjelmista on Fox News -kanavan O'Reilly Factor.[1][2][3][4] Ohjelmassa Colbertin juontajapersoonan näkemykset ovat erittäin konservatiivisia. Hän kritisoi mm. liberaalia maahanmuuttopolitiikkaa, homoavioliittoja sekä ylistää vapaita markkinoita.

Ohjelmassaan Colbert on esitellyt englannin uudissanan truthiness, joka tarkoittaa ominaisuutta, jonka perusteella henkilö voi päätellä asian totuudenmukaisuuden intuitiivisesti välittämättä todellisuudesta tai faktoista. Sanaa on myöhemmin käytetty yhdysvaltalaisessa mediassa useaan otteeseen, ja American Dialect Society valitsi sen vuoden 2005 sanaksi.

Heinäkuussa 2006 Colbert esitteli ohjelmassaan uudissanan "wikiality", joka tarkoittaa totuuden päättämistä konsensuksen perusteella faktojen sijaan. Colbert ylisti Internet-tietosanakirja Wikipediaa, jossa hänen mukaansa faktat eivät häiritse kaikille sopivan totuuden muodostumista. Wikipedia, jota käyttäjät voivat vapaasti muokata, oli hänen mukaansa omaksunut "truthiness"-filosofian. Colbert kehotti katsojiaan menemään tietosanakirjan englanninkielisen version norsuja käsitelleeseen artikkeliin ja lisäämään sinne väärän tiedon norsujen määrän moninkertaistumisesta. Seurauksena lukuisia Wikipedian norsuja käsitelleitä artikkeleita jouduttiin suojaamaan väliaikaisesti muutoksilta.

Pekingin olympialaisten aikana elokuussa 2008 Colbert Reportissa näytettiin parodia 50-luvun amerikkalaisista kommunismia parjaavista elokuvista. Mustavalkoisessa esityksessä palattiin vuoden 1952 Helsingin olympialaisiin, ja isäntämaa Suomea luonnehdittiin nousevaksi supervallaksi, joka uhkaa maailmanrauhaa.[5] Colbert pilkkasi Suomea myös elokuussa 2010 esitetyssä jaksossa. Suomi oli listattu maailman parhaaksi maaksi yhdysvaltalaisessa Newsweek-lehdessä, ja USA:n sijoitus oli vasta 11. Colbert kommentoi: "Onko tämä vitsi? Maan vaakunassakin leijona puukottaa itseään päähän koska asuu Suomessa!"[6]

The Colbert Reportin viimeinen jakso esitettiin Yhdysvalloissa joulukuussa 2014.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta The Colbert Report.