Toyota Hiace

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Toyota Hiace -pikkubussi vuodelta 2002
Toyota Hiace -pikkubussi vuodelta 2007
Japanilainen Toyota Hiace -pikkubussi
Hiace-pakettiauto vuodelta 1995

Toyota Hi-Ace, sittemmin Hiace, on japanilaisen Toyotan valmistama pakettiauto.

Vuonna 1972 alkoi japanilaisten voimakas tulo Euroopan pakettiautomarkkinoille: tuolloin esiteltiin ensimmäinen Hi-Ace. Japanilainen pakettiauto oli ulkomitoiltaan tiivis ja Hi-Ace olikin kätevä kaupunkiliikenteessä, vaikka ohjaus olikin muiden pakettiautojen tavoin hidas ja raskas. Ensimmäisen sukupolven Hi-Acen ainoa moottorivaihtoehto oli bensiinikäyttöinen 1,6-litrainen, joka tosin oli tehokkaampi kuin sen ajan pakettiautoissa yleensä. Matkustusmukavuuteen ei ollut kiinnitetty suurta huomiota.

Kolmannen sukupolven Hiace (1982-1989) oli erittäin suosittu, vaikkei se ollut mukavuudeltaan merkittävästi edellisiä parempi. Alkuperäinen dieselmoottori oli 2,2-litrainen, mutta muutettiin sittemmin 2,4-litraiseksi. Kolmannen sukupolven Hiacessa on kahdenlaisia ajovaloja: vanhemmassa ne olivat pyöreät (1982-1985) ja uudemmassa suorakaiteen muotoiset (1985-1989). Lisäksi tässä mallisukupolvessa Hiace oli ensimmäistä kertaa saatavilla myös nelivetoisena. Tämä oli verrattain suosittu mallivaihtoehto. Nelivetoisessa vaihteenvalitsin oli takavetoisista poiketen lattiassa.

Neljännen sukupolven Hiace (1989-1995) poikkesi edeltäjästään erittäin paljon. Metallipuskurit vaihtuivat muovisiin, valojen ympärille tuli suojakopat. Moottorin saatiin siinä esiin nostamalla kuljettajan ja keskimatkustajan penkit ylös, kun vanhemmassa nostettiin matkustajien penkit. Vaihdekeppi siirtyi kaikissa malleissa rattiakselista lattialle. Tämän mallisukupolven loppupäässä Toyota esitteli Clean Diesel - moottorit, joissa oli panostettu pienempiin päästöihin.

Hiace 1995-[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiace uudistui vuonna 1995 perusteellisesti. Auto sai pidemmän keulan, johon myös moottori sijoitettiin. Alussa Suomeen tuotiin ainoastaan lyhyellä akselivälillä ja ahtamattomalla 57 kilowatin moottorilla varustettua versiota. Myöhemmin tuli valikoimaan myös pidempi akseliväli, neliveto sekä ahdettu 66 kW:n dieselmoottori.

Seuraava suurehko uudistus tapahtui vuonna 2001. Moottoriksi tuli suorasuihkutuksella varustetut D4D-dieselmoottorit 88 hevosvoiman/192 newtonmetrin (66 kW:n) ja 102 hv:n/260 Nm:n (75 kW:n) versioina. Ulkoisesti auto uusiutui keulan osalta saaden uuden maskin. Vuonna 2006 uusittiin Hiacen keula korkeammaksi ja myös moottorit saivat tehoa lisää.

Pikkubussit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiacesta on saatavilla erilaisia pikkubussimalleja. Toyota tuo maahan tehdasbusseja kahdella eri varustelulla. Karumpaa DX-mallia myydään niin pitkällä kuin lyhyelläkin akselivälillä. Paremmin varustettu Executive-malli on ainoastaan lyhyenä versiona. Tehdasbussin lisäksi Hiacesta on saatavissa Suomessa verhoiltuja versioita, jotka ovat varsinkin takseina suosittuja.

Hiacen maahantuonti loppui vuoden 2011 lopussa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toyota ilmoitti, että sen Hiace-mallisto ei täytä vuoden 2012 alusta voimaan astuvia Euro5- ja törmäysnormeja Euroopassa. Tämä tarkoittaa käytännössä japanissa rakennetun Toyota Hiacen maahantuonnin loppumista Euroopan maissa. Vuonna 2012 Toyota ilmoitti että uusi Hiace tulee myyntiin huhtikuussa 2013 ja se on valmistettu yhteistyössä PSA-konsernin kanssa. Hiacen seuraajan nimi on Toyota Proace.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]