Toussaint Rose

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Toussaint Rose

Toussaint Rose (3. syyskuuta 1611 Provins6. tammikuuta 1701) oli ensiksi kardinaali Jules Mazarin sihteeri ja sittemmin kuningas Ludvig XIV:n sihteeri, kunnes hänet valittiin Ranskan akatemian jäseneksi vuonna 1675.

Kun Rose toimi tilintarkastusviraston päällikkönä, hän osasi jäljitellä Aurinkokuninkaan nimikirjoitusta niin taitavasti, että useat kuninkaan elämäkertojat ovat erehtyneet asiassa. Hänen ansiostaan ja kuninkaalle itselleen esitettynä asiana, akatemia sai saman arvon ja aseman kuin Ranskan korkein oikeus.

Tästä syystä hänet valittiin akateemikoksi, sillä hän ei ollut julkaissut mitään ennen juhlallista vastaanottoaan akatemian jäseneksi 12. joulukuuta 1675. Vastaanottopuheen hänelle piti Séraphin Régnier-Desmarais.

Akatemiassa hän kuului vanhoillisten joukkoon. Kun vuonna 1683 tuli kysymys kuolleen Jean-Baptiste Colbert'in korvaamisesta, hän kannatti Nicolas Boileau-Despréaux ja olisi siis hylännyt Jean de La Fontainen ehdokkuuden. Heidät molemmat kuitenkin valittiin akatemian jäseniksi vuonna 1684.

Hän piti akatemian nimissä useita julkisia juhlapuheita. Vuonna 1679 hän puhui kuninkaalle rauhasta. Hän oli myös yksi kuudesta akateemikoista, jotka saivat osallistua hovin näytelmiin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kardinaal de Richelieu.jpg Edeltäjä:
Valentin Conrart
Ranskan akatemian jäsen
Tuoli 2
1675–1701
Seuraaja:
Louis de Sacy