Toughbook

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Panasonic Toughbook CF-29 (vuodelta 2006)

Toughbook on Panasonic Corporationin omistama tavaramerkki, joka viittaa sen täysin vahvistettujen tietokoneiden sarjaan. Toughbook-sarjan tietokoneet on suunniteltu kestämään tärinää, pudotuksia, nestettä, äärimmäisiä lämpötiloja sekä muunlaista kovakouraista käsittelyä.[1] Kenttäkelpoisuutensa vuoksi se voi toimia myös Sanomalaite M 90:n kaltaisen sanomalaitteen teknisenä ympäristönä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syyskuussa 1996 julkaistu CF-25 oli Panasonicin ensimmäinen Toughbook-sarjan kannettava tietokone.[2]

Testaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Panasonicin mukaan yli 501 testiä ja laaduntarkistusta tehdään tuotteille tuotannon aikana.[3][4]

Useita riippumattomia testejä on suoritettu Toughbookien ulkoisten voimien vastustuskyvyn selvittämiseksi.[5][6] Toughbookit ovat myös tahattomasti toimineet luotiliiveinä.[7]

Design[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Panasonic Toughbook CF-M34 (julkaistu joulukuussa 2000)

Kaikissa Toughbook-malleissa on magnesium-metalliseoskuori. Monissa tämänhetkisissä malleissa on nestekidenäyttö (LCD), joka on suunniteltu niin, että näyttöä voi sujuvasti käyttää päivänvalossa. Muihin design-elementteihin lukeutuvat tärinäsuojattu kovalevy sekä useissa malleissa neste- ja pölysuojattu nestekidenäyttö, näppäimistö ja kosketuslevy.

Panasonic mainostaa Toughbook-sarjan olevan saatavilla useilla eri asetuksilla ja vahvistuksilla, vaihdellen aina liike-elämän käyttöön tarkoitetuista business-vahvistetuista kannettavista tietokoneista sekä tablet-koneista osittain ja täysin vahvistettuihin laitteisiin.

Panasonicin täysin vahvistetuissa sekä osassa osittain vahvistettuja kannettavia tietokoneita ei ole jäähdytintuuletinta ja sen sijaan ne johtavat lämmön pois "tasaisesti" pohjan kautta. Tuulettimen puuttuminen tarjoaa paremman suojan pölyä ja kosteutta vastaan sekä se saattaa johtaa pidentyneeseen akun käyttöaikaan, hiljaisempaan käyntiääneen sekä vähäisempään määrään liikkuvia osia.[8] Kuitenkin tämä tarkoittaa, että Panasonicin täytyy suunnitella omia ratkaisujaan, mikä aiheuttaa lisäkustannuksia. Lämmön ja virrankulutuksen vähentämiseksi monissa kannettavissa tietokoneissa on Intelin vähemmän virtaa vievä suoritin sekä useita virrankäytön hallintaan tarkoitettuja toimintoja.

Jotkin mallit, kuten köykäinen W8, ovat yhdysvaltalaisia versioita Japanissa myydyistä kuluttajille suunnatuista Let's Note -kannettavista.

Kannettavien tietokoneiden lisäksi Toughbook-sarja sisältää CF-P1:n (kämmentietokone) ja CF-P2:n (GSM-matkapuhelin).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rugged Laptops - Official Panasonic Toughbook Rugged Computers Panasonic.com. Viitattu 6.11.2010. (englanniksi)
  2. 【Panasonic】 CF-25 museum.ipsj.or.jp. Viitattu 18.1.2020. (englanniksi)
  3. Toughbook Extreme Testing Panasonic.com. Viitattu 6.11.2010. (englanniksi)
  4. Extreme Testing 28.7.2009. Toughbook Universe. Viitattu 6.11.2010. (englanniksi)
  5. The Tiger-Resistant Laptop. Forbes.com Ajankohta = 23.6.2009. Viitattu = 6.11.2010.[oleva domain. arkistolinkki]
  6. FiveFWD - The Gadget Show: Best buys, reviews and videos from the show The Gadget Show. Viitattu 6.11.2010. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
  7. May, Daisy: U.S. Soldier in Iraq Saved by Bullet Proof Laptop 11.2.2007. Yahoo! Voices. Viitattu 31.8.2012. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
  8. Toughbook CF-30 ruggedised notebook [CF-30Mk1 Field Rugged] - Panasonic Australia Panasonic.com.au. Viitattu 6.11.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Toughbook.