Tomaattisammakko

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tomaattisammakko
Dyscophus antongilii02.jpg
Uhanalaisuusluokitus: Silmälläpidettävä [1]
Silmälläpidettävä
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Sammakkoeläimet Amphibia
Lahko: Sammakot ja konnat Anura
Heimo: Microhylidae
Suku: Tomaattisammakot Dyscophus
Laji: antongilii
Kaksiosainen nimi
Dyscophus antongilii
Grandidier, 1877
Levinneisyyskartta
Tomaattisammakon levinneisyysalue
Tomaattisammakon levinneisyysalue
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Tomaattisammakko Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Tomaattisammakko Commonsissa

Tomaattisammakko (Dyscophus antongilii) on heimoon Microphylidae ja tomaattisammakoiden sukuun kuuluva sammakko. Se on endeeminen Madagaskarilla. Vaaran uhatessa se puhaltaa itsensä täyteen ilmaa tai erittää limaa, joka aiheuttaa ihmisillä allergisia reaktioita.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tomaattisammakkonaaraat kasvavat suuremmiksi kuin koiraat, jopa 10,5 cm pitkäksi. Koiraat jäävät enintään 6,5 cm mittaan. Suurimmat yksilöt voivat painaa jopa 230 grammaa.

Tomaattisammakon pää, jalat ja ruumis ovat kirkkaanpunaisia tai oransseja. Vatsa on kellertävä tai valkeahko. Kyljissä on mustat juovat. Lajin ruumis on vankka, se muistuttaa ulkomuodoltaan konnia. Nenä on suuri, ja silmät ovat kaukana toisistaan. Niissä on pienehköt ympyränmuotoiset pupillit. Tomaattisammakoiden raajat ovat lyhyet, joten ne eivät voi hyppiä suuria loikkia. Ne voivat kuitenkin kiivetä niillä kasviin tai puuhun.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tomaattisammakkoa tavataan vain Madagaskarilla. Se esiintyy vain kolmella pienellä alueella. Ensimmäinen niistä on Länsi-Masoalassa Pohjois-Madagaskarissa, toinen ja kolmas ovat Toamasinassa Keski-Madagaskarissa. Sen luonnollista elinympäristöä ovat sademetsät 0-200 metrin korkeudessa, joet, suot ja marskimaat.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tomaattisammakot syövät hyönteisiä ja niiden toukkia, nilviäisiä, hyvin pieniä nisäkkäitä, muita sammakkoeläimiä ja kastematoja.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maaliskuussa tomaattisammakot siirtyvät marskimaille, lammikoille tai muihin seisovavetisiin paikkoihin lisääntymään. Koiraat houkuttelevat naaraita luokseen äänellä, joka kuulostaa aivan kaakatukselta. Kutu koostuu 1 000-1 500 3 mm läpimitaltaan olevasta munasta.

Jo 36 tunnin kuluessa kudusta, poikaset kuoriutuvat. 6-9 viikon kuluttua nuijapäät ovat 45-55 mm pitkiä (häntä laskettuna). Tällöin niillä on kellertävä väri. Kun poikaset ovat noin 2 cm pitkiä, ne muuttuvat punaisiksi.

Uhat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tomaattisammakoita uhkaa ensisijaisesti elinympäristöjen tuhoutuminen. Laji kärsii myös laittomasta pyynnistä ja kaupasta, sillä lajia halutaan lemmikisi huolimatta siitä, että laji on listattu CITES-sopimuksen Appendix I-liitteeseen. IUCN luokittelee lajin silmälläpidettäväksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Raxworthy, C.J., Vences, M., Andreone, F. & Nussbaum, R.: Dyscophus antongilii IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. 2008. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 5.8.2014. (englanniksi)