Toiset jumalat

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Toiset jumalat (engl. Other Gods, myös Outer Gods eli Ulommat jumalat) ovat amerikkalaisen kauhukirjailija H.P. Lovecraftin luoman Cthulhu-mytologian jumalolentoja. Toiset jumalat ovat kosmisia olentoja, joiden valta ulottuu kaikkialle universumiin. Ne ovat mytologian tunnetuimpia olentoja suuria muinaisia paljon voimakkaampia, ja ihmiset ovat niille täysin yhdentekeviä. Erottelu suurten muinaisten ja toisten jumalten välillä ei ole täysin selvä, ja vaikka Lovecraftin joissain omissakin novelleissa esiintyy erottelu, se ei ole kovinkaan selkeä, eivätkä kaikki Cthulhu-mytologiaa tuntevat ja kirjoittavat erottele toisia jumalia suurista muinaisista.

Erottelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erottelu löytyy alun perin Lovecraftin novellista "Toiset jumalat", jossa heitä kuvataan "ulompien helvettien jumalina, jotka suojelevat heiveröisiä Maan jumalia".[1][2] Romaanissa "Tuntematon Kadath" Lovecraft kirjoittaa jälleen "ulkopuolelta tulleista mielettömistä toisista jumalista, joiden sielu ja viestinviejä on Ryömivä kaaos, Nyarlathotep". Heitä verrataan heikompiin Maan jumaliin, joilla on voimaa yksinomaan unimaailmassa, ja jotka eivät voi elää muualla.[3][4] Nämä tarinat sijoittuvat molemmat Lovecraftin unimaailmaan, joiden tarinat eroavat jonkin verran hänen Cthulhu-mytologian tarinoistaan. Kuitenkin toisista jumalista esimerkiksi Yog-Sothoth,[5] Nyarlathotep[6] ja Azathoth[7] mainitaan myös hänen puhdasverisissä Cthulhu-tarinoissaan unimaailma-tarinoiden lisäksi.

Paikka mytologiassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisia jumalia johtaa Azathoth, maailmankaikkeuden valtias ja luoja, "Sokea idioottijumala", joka asuu universumin keskuksessa ja jonka ajatukset muuttuvat todeksi. Hänen ympärillään tanssii joukko muita jumalia, jotka soittavat jatkuvasti "demonista huilunsoittoa". Lähes Azathothin vertaisia ovat Tulzscha, Vihreä Liekki, hedelmällisyyden jumala Shub-Niggurath. Yog-Sothoth on eräs mahtavimmista jumalista: hän on Avain ja Portti, ja hänen kauttaan voivat suuret muinaiset ja muut toiset jumalat kulkea eri paikkoihin universumissa. Jumalten sanansaattajana on Nyarlathotep, jolla ainoana on jonkinlainen persoonallisuus, vaikka hän voikin esiintyä tuhansissa eri muodoissa.

Yleisesti ottaen toiset jumalat ovat paljon mahtavampia, universaalimpia ja persoonattomampia kuin suuret muinaiset, joilla yleensä on jonkinlainen fyysinen olomuoto. Lovecraftin kirjailijatoveri August Derleth lisäsi mytologiaan myös Vanhemmat jumalat, jotka ovat hyviä ja vastustavat "pahoja" ja välinpitämättömiä toisia jumalia.[8]

Toisia jumalia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Täydellinen luettelo: Luettelo toisista jumalista
Joukko tunnetuimpia toisia jumalia
Nimi Muita nimiä Kuvaus Luoja, alkuperä
Azathoth Sokea idiootti,
Demonisulttaani
Toisten jumalien johtaja, muodoton massa universumin kaoottisessa keskuksessa. Kaiken olevaisen luoja ja herra. H.P. Lovecraft: mm. "Azathoth" (1938) ja "Tuntematon Kadath" ("The Dream Quest of Unknown Kadath", 1926)
Hydra Rinnakkaisuniversumissa elävä hirviö, joka kuvataan valtavana harmaan mönjän muodostamana merenä josta nousee esiin Hydran ravintonaan käyttämiä elävien olentojen päitä. Hydran merkittävimpiin voimiin kuuluu kyky siirtää elävien olentojen sieluja ilman ruumista. Henry Kuttner: "Hydra" (1939)
Vähäisemmät Toiset jumalat Ulompien helvettien jumalat, Maan jumalten suojelijat Joukko vähäisempiä Toisia jumalia. He suojelevat Unimaailman heikompia Maan jumalia, ja viettävät usein aikaansa samoilla paikoilla, joissa Maan jumalat juhlivat. Kumpiakaan ei kannata ärsyttää, sillä sen seurauksena voi olla kuolema tai jokin sitäkin pahempi kohtalo. Vähäisemmät Toiset jumalat myös toimivat Azathothin valtaistuimen ympärillä tämän palvelijoina, tanssien ja soittaen huiluja loputtomasti. H.P. Lovecraft: "Toiset jumalat" ("The Other Gods", 1933)
Nyarlathotep Ryömivä kaaos,
Musta mies,
Sanansaattaja etc.
Toisten jumalten sanansaattaja. Maan jumalten erityinen suojelija. Loputtomasti erilaisia ilmenemismuotoja, mutta usein Nyarlathotep ilmaantuu komeana, suurikokoisena, tummaihoisena miehenä. H.P. Lovecraft: "Nyarlathotep" (1920)
Shub-Niggurath Metsän Musta Pukki Jolla On Tuhat Lasta Usein naispuoliseksi tulkittu hedelmällisyyden jumala. Epämääräinen ja muotoaan muuttava musta massa. H.P. Lovecraft ja Adolphe De Castro: "The Last Test" (1928)
Ubbo-Sathla Maapallon elämän alkumeressä synnyttänyt solulimaa muistuttava massa, josta irtoilee loputtomasti alkeellisia yksisoluisia eläviä olentoja. Clark Ashton Smith: "Ubbo-Sathla" (1933)
Yog-Sothoth Avain ja Portti, Portin vartija, Yksi kaikessa ja kaikki yhdessä Koko kosmoksen täyttävä "portti", jonka läpi suuret muinaiset, toiset jumalat ja jotkin muut olennot voivat kulkea. H.P. Lovecraft: "Charles Dexter Wardin tapaus" (nimi)
"Dunwichin hirviö" ("The Dunwich Horror", 1929) (hahmon kehittäminen)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lovecraft, H.P.: "The Other Gods". The Fantasy Fan, 1933. Novellin teksti kokonaisuudessaan.
  2. Alkuperäinen teksti: "gods of the outer hells that guard the feeble gods of earth".
  3. Lovecract, H.P.: "The Dream-Quest of Unknown Kadath". ("Tuntematon Kadath").
  4. Alkuperäinen teksti; Toisista jumalista: "the mindless Other Gods from Outside, whose soul and messenger is the crawling chaos Nyarlathotep"; Maan jumalista: "ruling feebly our own dreamland and having no power or habitation elsewhere".
  5. Lovecraft, H.P.: "Dunwichin hirviö" ("The Dunwich Horror"). Weird Tales, 1929.
  6. Lovecraft, H.P.: "Unet noitatalossa" ("The Dreams in the Witch House"). Weird Tales, 1933.
  7. Lovecraft, H.P.: "Vainooja pimeydestä" ("The Haunter of the Dark"). Weird Tales, 1936.
  8. Sadelehto, Markku (toim. & esip.): Musta kivi, sivut 7-13. WSOY:n graafiset laitokset. Juva, 1995. ISBN 951-0-20103-0.