Niles Crane

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Niles Crane
Ensimmäinen jakso The Good Son
Viimeinen jakso Goodnight, Seattle
Näyttelijä David Hyde Pierce
Henkilötiedot
Ammatti psykiatri
Perhe Martin Crane (isä)
Hester Crane (äiti, kuollut)
Frasier Crane (veli)
Puoliso(t) Maris Crane (eronnut)
Mel Karnofsky (eronnut)
Daphne Moon
Lapset David Crane

Niles Crane on fiktiivinen hahmo televisiosarjassa Frasier. Hän on sarjan päähenkilön Frasier Cranen neuroottinen nuorempi veli, joka toimii veljensä tavoin psykiatrina. Nilesia näyttelee David Hyde Pierce.

Frasier-sarjaa suunnitellessaan sarjan tuottajat aikoivat tehdä Frasierista ainoan lapsen, mutta he näkivät Piercen valokuvan ja todetessaan tämän yhdennäköisyyden nuoren Kelsey Grammerin kanssa loivat hänelle roolin Frasierin nuorempana veljenä Nilesina.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niles syntyi Seattlessa psykiatri Hester Cranelle ja poliisi Martin Cranelle. Kuten Frasier, Nileskin nimettiin äitinsä lempilaboratoriorotan mukaan (”Are You Being Served”). Niles oli herkkä lapsi ja joutuikin usein kiusaamisen kohteeksi. Niinpä hänellä oli läheinen suhde veljeensä Frasieriin, vaikka veljekset myös kilpailivat keskenään lähes kaikessa. Kuten Frasier, myös Niles piti tavallisten poikien harrastuksien sijaan enemmän korkeakulttuurista kuten oopperasta, tieteestä ja taiteesta.

Niles kävi Yalen yliopiston, missä hän opiskeli psykiatrian tohtoriksi. Hän opiskeli jonkin aikaa myös Cambridgen yliopistossa Englannissa. Myös tässä suhteessa tulee ilmi Nilesin kilpailu veljensä Frasierin kanssa – Frasier kävi Harvardin yliopiston ja opiskeli Oxfordin yliopistossa.

Niles on kuvaillut ammattiaan ”elämänsä pelastajaksi” (jaksossa ”IQ”), ja häntä arvostetaan ammatillisissa piireissä. Hänellä on oma jungilainen praktiikka (Frasierin ollessa freudilainen), ja hänen artikkeleitaan on julkaistu useissa psykiatrian alan julkaisuissa.

Persoonallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niles on luonteeltaan sangen ylimielinen, elitistinen ja snobi, ja hän kaipaa tyylikkyyttä ympärilleen. Hän pitää oopperasta, teatterista ja klassisesta musiikista, juo kalliita viinejä ja nauttii ranskalaisen keittiön antimista, joita hän itse valmistaa. Hänen jatkuva tavoitteensa on päästä Seattlen eliitin sisäpiireihin.

Niles on fyysisesti heikko ja hänellä on huono koordinaatiokyky, mikä on toistuva vitsien aihe sarjan edetessä. Hänellä on myös useita erilaisia fobioita, pelkotiloja ja neurooseja. Hän muun muassa pyyhkii julkisissa tiloissa tuolin ennen kuin istuu sille ja pesee kätensä käteltyään tuntemattomia. Kertoessaan valheen hänen nenänsä alkaa vuotaa verta. Hän kärsii myös paniikkikohtauksista, hyperventilaatiosta ja allergioista. Niles ei ole urheilullisesti lahjakas eikä saa koppia edes lyhyistä heitoista. Hän tosin harrastaa squashia, mutta muun muassa Martin on kyseenalaistanut hänen kykynsä tässäkin lajissa. Niles on etevä tavaaja ja kamppaili lapsuudessaan tavaamisessa kilpailutasolla. Hän on myös lahjakas pianonsoittaja.

Rooli sarjassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niles on Frasierin ikuinen kilpakumppani, ja lisäksi hänen täyttymätön rakkautensa kodinhoitaja Daphne Mooniin tuottaa sarjassa jännitettä ja huumoria ensimmäisen seitsemän tuotantokauden ajan. Vaikka Nilesin perusluonteeseen kuuluu kilpailuvietti kaikkien läheistensä kanssa, hänelle kehittyy sarjan edetessä entistä läheisempi ja lämpimämpi suhde veljeensä ja isäänsä.

Nilesin ensimmäinen vaimo on Maris, itsekeskeinen, pelottava ja anorektinen rikkaan perheen tytär, jota ei koskaan varsinaisesti näytetä sarjassa. Nilesin ja Marisin avioliitto alkaa repeillä sarjan viidennellä tuotantokaudella, ja vaikka Niles yrittää pelastaa liiton, he eroavat lopulta katkerasti. Tämän jälkeen Niles menee naimisiin Marisin plastiikkakirurgin Mel Karnofskyn kanssa, jota hän alkaa tapailla avioeronsa jälkeen. He karkaavat naimisiin, mutta heidän avioliittonsa hajoaa jo kahden päivän kuluttua Nilesin tunnustaessa rakkautensa Daphnelle, joka on seuraavana päivänä menossa naimisiin Nilesin avioerojuristin Donnyn kanssa.

Nilesin tärkein ihmissuhde sarjassa kohdistuu Daphneen, minkä voi ajatella yllättäväksi parin erilaiset lähtökohdat ja persoonallisuudet huomioon ottaen (Niles on kutsunut Daphnea muun muassa ”työväenluokkaiseksi Venukseksi”). Niles ei sarjan kuuden ensimmäisen tuotantokauden aikana pysty lukuisista syistä tunnustamaan tunteitaan Daphnelle, joka ainoana sarjan päähenkilöistä pysyy tietämättömänä työnantajansa veljen riutuvasta rakkaudesta häntä kohtaan. Niles on mustasukkainen kaikille miehille, jotka sarjan kuluessa kiinnostuvat Daphnesta. Lopulta Niles kertoo Daphnelle tunteistaan päivää ennen tämän häitä, kun on saanut kuulla Frasierilta, että Daphne tuntee samoin häntä kohtaan. Näin pariskunta lopulta päätyy yhteen. Alettuaan seurustelun Nilesin ja Daphnen on sovittava eroavaisuutensa, mikä ei roihuavista tunteista huolimatta ole helppoa. Lopulta he menevät naimisiin Renossa Nevadassa, ja sarjan finaalijaksossa Daphne synnyttää David-pojan.