Lena

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo joesta. Katso täsmennyssivu Lenan muista merkityksistä.
Lena
Ölüöne
Lenan valuma-alue
Lenan valuma-alue
Alkulähde Baikalvuoret
Laskupaikka Laptevinmeri
Maat Venäjä
Pituus 4 294[1] km
Alkulähteen korkeus 1 640 m
Virtaama 17 000[1] /s
Valuma-alue 2 490 000[2] km²

Lena (jak. Өлүөнэ, Ölüöne, ven. Ле́на) on 4 294 kilometriä pitkä joki Itä-Siperiassa Venäjällä. Se on yksi Venäjän, Euraasian suurimpia jokia[1] ja lukeutuu luokittelutavasta riippuen maailman noin 20 suurimpaan jokeen.

Lena-jokea lähellä Jakutskia.
Jokiproomuja Lena-joella.
Kuva Lenan suistosta
Kartta Lenan alkupisteen sijainnista

Joki saa alkunsa Baikalvuorilta noin 10 kilometriä Baikaljärven pohjoispuolelta ja laskee Pohjoisen jäämeren Laptevinmereen. Lenajoen suussa on suuri, 27 700 neliökilometrin laajuinen suistoalue. Joen keskivirtaama on suuaukon lähellä 17 000 m3/s, joka tarkoittaa 535 km3 mereen virtaavaa vettä vuodessa.[1] Vuosittain joki kuljettaa mereen noin 12 miljoonaa tonnia sedimenttiä ja 41 miljoonaa tonnia veteen liuenneita ainesosia.[3]

Lena on jäässä yläjuoksullaan marraskuusta toukokuulle, alajuoksulla lokakuusta-kesäkuulle. Syksyllä tyypillistä on 10-20 päivää kestävä ajelehtivien jää- tai sohjolauttojen kausi. Joen kevättulva on paikkakunnasta riippuen voimakkaimmillaan touko- tai kesäkuussa. Jäiden sulaminen kestää parisen kuukautta. Suuria jääpatoja muodostuu usein ja näistä voi kehittyä vakaviakin tulvia.[1] Veden lämpötila on korkeimmillaan heinäkuussa ja kohoaa yläjuoksulla noin 19 asteeseen, alajuoksulla 14 asteeseen.[3] Lena on tärkeä vesitie, suurin osa joesta on liikennöitävissä, useita jokisatamia. Laivojen liikennöintikausi kestää 120-160 päivää. Puutavaran uittoa, kalastusta. Yläjuoksulla useita vesivoimaloita. Joen varrella on suojelualueita, mutta se on paikoin kohtalaisen saastunut.[1][3]

Lenalla on yli tuhat sivujokea.

Sen yläjuoksulla on suuria kulta-, timantti- ja kivihiililöytöjä. Vuonna 1945 Lenan suistosta löydettiin paleoliittisia kalliomaalauksia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f Lena (Maantieteellisen kokoelmatietosanakirjan verkkoartikkelit kohteesta) Geografitšeskaja entsiklopedija. 2001 ja 2006 (viittauksen osalta). Viitattu 29.7.2013. (venäjäksi)
  2. Reka Lena (Venäjän vesistörekisterin tietoja kohteesta.) textual.ru. Viitattu 29.7.2013. (venäjäksi)
  3. a b c Lena (Suuren neuvostotietosanakirjan artikkeli joesta. (Huomaa esim valuma-alueen pieni koko verrattuna uudempaan lähteeseen)) BSE. Viitattu 29.7.2013. (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.